Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pigg Savolainen gick in hårt mot olympiska mästaren – medaljchansen lever fortfarande trots förlusten

Från 2021
Arvi Savolainen brottas mot Artur Aleksanjan.
Bildtext Arvi Savolainen fick en ny indikation om att vägen till världstoppen är öppen.
Bild: Lehtikuva

Tränaren och brottaren är överens: Arvi Savolainen håller på att utvecklas till en brottare som på allvar kan slåss om guldet i OS. Men den här gången räckte det inte ända fram. Efter Savolainens inledande seger i Tokyo ställdes han mot den regerande olympiska mästaren – och gjorde det bra, trots förlusten. 

En fin seger och en förlust med den berömda flaggan i topp.

Det var vad som blev i handen för Arvi Savolainen i Tokyo på måndag. När han ställer sig framför de väntande journalisterna skvallrar minen om missnöje. 

– Det känns inte bra, särskilt med tanke på att han inte kändes som en omöjlig motståndare, säger Savolainen efter kvartsfinalförlusten.

"Han" avser den flerfaldige världsmästaren Artur Aleksanjan, som vann OS-guld i Rio. Savolainen har rätt – han såg verkligen ut som en ordentlig utmanare i matchen. 22-åringen ledde rentav efter den första treminutersperioden med 1–0.

– Mera, mera! ropade någon på finska.

Då vi gick bort från mattan sa han: ett snäpp ännu, bara ett snäpp

― Arvi Savolainen

Men efter pausen var armeniern bättre och avgjorde med två upprullningar efter varandra. Förlust eller inte – framtiden ser ljus ut för Finlands just nu bästa brottare.

Det vet Savolainen själv också. Landslagstränaren Marko Yli-Hannuksela berättar vad Savolainen sa till honom efter matchen: 

– Då vi gick bort från mattan sa han: ett snäpp ännu, bara ett snäpp, så är jag på samma nivå. Och jag håller med helt och hållet. 

Artur Aleksanjan slänger runt Arvi Savolainen.
Bildtext "En bra brottare plockar poäng då det behövs", säger Savolainen
Bild: Lehtikuva

Medaljchansen lever fortfarande

Nu får Savolainen vänta med spänning. Om Aleksanjan – som vann över Savolainen med 5–1 – tar sig till final får finländaren fortsätta brottas i tisdagens återkval.

Aleksanjan möter iraniern Mohammadhadi Saravi i semifinal. Yli-Hannuksela förutspår en jämn match och Savolainen hoppas på det bästa.

– Jag vill tillbaka till mattan för det känns som att jag inte visat upp allt jag kan. 

Savolainen har tidigare betonat att en stor dröm besannas i OS i Tokyo. Hur var det att brottas på den största världsscenen som finns? 

– Det var lite annorlunda att kliva upp på mattan här än i FM, säger Savolainen typiskt nedtonat.

Arvi Savolainen efter att ha brottats mot Artur Aleksanjan.
Bildtext Arvi Savolainen vill inte att hans OS ska ta slut på det här sättet.
Bild: Lehtikuva

Innan mötet mot Aleksanjan vann Savolainen välförtjänt över kubanen Gabriel Rosillo. Efter en trevande inledning tog Savolainen över kommandot och blåvita flaggor vajade då 3–1-segern befästes efter full tid.

Savolainen visade upp sitt signum: en ursinnig slutforcering. Han hade mycket mer bensin kvar i tanken än sin motståndare.

– Det var en svår match. Han överraskade med snabba attacker, som jag fick hålla koll på hela tiden, sa en genomsvettig Savolainen till medierna innan han rusade iväg för utmaningen mot Aleksanjan.

Var den matchen hans sista uppträdande i Tokyo? Det klarnar senare.

Diskussion om artikeln