Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronafallen i Storbritannien minskade då samhället öppnade upp, trots farhågor om motsatsen – samtidigt ska miljontals britter få en tredje coronaspruta

Från 2021
Två unga kvinnor går på Millennium Bridge i London. De bär munskydd under sina hakor.
Bildtext Om man tittar på de dagliga coronafallen i Storbritannien ser läget bättre ut, men det är ändå inte hela sanningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

De dagliga fallen av covid-19 i Storbritannien har halverats under de senaste två veckorna, medan många andra europeiska länder ser en ökning i coronadatan. Hur kommer det sig? Och varför ska över 30 miljoner britter vaccineras en tredje gång då statistiken ser ut så här?

Måndagen den 19 juli slopade England och Skottland de flesta coronarestriktioner och Nordirland följde samma exempel en vecka senare. Experter befarade då att coronafallen, som redan då var många, skulle skjuta i höjden.

I stället gick Storbritannien från att ha cirka 50 000 fall av covid-19 per dag till drygt 25 000 fall per dag i nuläget.

– Jag är försiktigt positiv. Men vi ska inte bli för entusiastiska. Kommande data kommer att visa om det är en stadig minskning eller bara en tillfällighet, säger professorn i immunologi Peter Openshaw till BBC.

Epidemiologen Neil Ferguson hade förutspått att coronafallen skulle nå 100 000 om dagen, eller till och med 200 000 då restriktionerna slopades. Han säger nu att han är glad om han har fel men att det är för tidigt att säga om fallen ännu kommer öka.

– Vi är ännu inte utom fara, men det har skett en genomgripande ändring i ekvationen, säger han till BBC.

Men bra är coronaläget ändå inte i Storbritannien. Landet har fortfarande den tredje högsta incidensen i Europa, trots att fallen minskat. För tillfället ligger incidensen på 666,3.

Inte hela sanningen – fler vårdas på sjukhus, ökning i dödsfall

Under förra veckan minskade coronafallen i Storbritannien med 33 procent jämfört med en vecka tidigare. De dagliga fallen uppgick som högst till cirka 31 000 fall och som minst 21 000 fall.

Om man enbart tittar på de dagliga fallen kan man alltså tro att coronaläget i Storbritannien är på bättringsvägen, men det här är ändå inte hela sanningen.

Samtidigt som de dagliga fallen minskar, ökar dödsfallen relaterade till covid-19. Förra veckan såg man en 9,2 procents ökning i antalet dödsfall jämfört med föregående sjudagarsperiod. I medeltal dog 10 britter om dagen i covid-19 under förra veckan.

Fler vårdas också på sjukhus för covid-19 i Storbritannien för tillfället – närmare 6 000 vårdas på sjukhus. I början på juni behövde cirka 100 britter vård i respirator, medan samma siffra i nuläget ligger på över 800.

Studie visar annat än nationella coronastatistiken: Fler fall efter lättnader i restriktioner – färre testas

En studie utförd av brittiska Statistikcentralen, Office for National Statistics (ONS), från veckan då restriktionerna lättade visar ändå att fallen ökat i England sedan den 19 juli. Enligt studien ökade fallen i England med 15 procent under veckan som restriktionerna slopades, alltså vecka 29.

Studien baserar sig på coronatester utförda på en slumpmässig grupp med människor för att se om de är smittade eller inte.

Studien visar att fallen ökat också i Wales och Nordirland, medan de har minskat i Skottland. Wales gör som de övriga områdena och slopar de flesta coronarestriktioner nu på lördag, den 7 augusti.

Festival i London. Folkmassa kring scenen.
Bildtext I England är inga lagliga coronarestriktioner i kraft. Det betyder exempelvis att engelsmännen får röra sig ganska fritt, exempelvis på festival. Befolkningen uppmanas ändå vara aktsam.
Bild: AFP / Lehtikuva

Studien av ONS skiljer sig alltså från Hälsodepartementets coronastatistik. Skillnaden kan bero på flera olika saker, menar experter.

Enligt experter betyder minskningen i dagliga fall inte egentligen att fallen minskat – utan att allt färre britter testas för covid-19.

Exempelvis masstestas elever inte längre då de har sommarlov och de som exponerats för viruset behöver inte längre testa sig om de är dubbelt vaccinerade.

Studien visar att den mest dramatiska ökningen i fall har skett i England, där man i mer rask takt slopat coronarestriktionerna. Också Hälsodepartementets statistik visar att den högsta incidensen finns i England, men Nordirland är också hårt drabbat.

Den lägsta incidensen finns i Wales.

Experter: För tidigt att jubla

Experter säger att det inte är säkert att coronafallen fortsätter att minska. Enligt experter kommer hösten att visa hur effektivt vaccinen påverkat coronastatistiken exempelvis då skolorna börjar igen.

Deltavarianten som sprider sig allt mer gör det också svårt att spå framtiden. Nya virusvarianter kan också försämra coronaläget plötsligt.

Storbritannien hoppas nå flockimmunitet, men enligt experter är man ännu inte riktigt där.

– Men mängden fall som vi sett den senaste månaden stämmer överens med effektiv flockimmunitet, säger professor Mark Woolhouse vid Edinburgh University till The Guardian.

En studie av ONS visar nämligen att 90 procent av alla vuxna britter har antikroppar, vilket kan ha en positiv effekt på flockimmuniteten.

32 miljoner britter erbjuds en tredje vaccindos

Coronavaccinationen kom snabbt igång i Storbritannien då man hade bra tillgång till AstraZenecas vaccin och vaccinationstakten har varit fortsatt snabb.

Hittills har drygt 46,8 miljoner britter fått första dosen av vaccinet, vilket motsvarar 88,6 procent av vuxna befolkningen. 72,5 procent av den vuxna befolkningen har fått två doser, det vill säga 38,3 miljoner britter.

Storbritannien har med andra ord nått sitt mål att vaccinera 71 procent av den vuxna befolkningen. Nu rapporterar ändå The Telegraph att 32 miljoner britter erbjuds en tredje vaccindos.

Den tredje vaccindosen börjar delas ut i början på september. Dosen erbjuds till personer över 50 år och personer i riskgruppen för att skydda dem mot virusvarianter, specifikt deltavarianten.

En ung kvinna i munskydd sitter på en stol. En sjukskötare i munskydd vaccinerar henne.
Bildtext Många britter har vaccinerats, men de som fick sin första coronavaccindos först av alla i landet erbjuds nu en tredje dos.
Bild: AFP / Lehtikuva

Myndigheterna hoppas på att vaccinera 3,2 miljoner britter i veckan så att alla som vill ha en tredje dos fått den senast i början på december.

Den tredje dosen ges i apotek så att vårdpersonal kan fokusera på att vårda covid-19-patienter. Planen är att ge den tredje vaccindosen samtidigt som influensavaccinet så att personerna får influensavaccin i en arm och coronavaccin i den andra.

Enligt brittiska myndigheters förslag ska de som fått Astra Zenecas vaccin nu vaccineras en tredje gång med att annat vaccin.

Också Israel som kom snabbt igång med vaccineringen kommer att ge en tredje dos av Pfizervaccinet till alla över 60 år.

Källor: Reuters, AFP, AP, Coronadata av brittiska regeringen, BBC, The Telegraph, The Guardian.