Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny forskning vid ÅUCS: Det lönar sig att sluta röka också efter cancerdiagnos

Från 2021
En närbild av en hand som håller i en cigarett.
Bildtext Det omfattande datamaterialet visade att cancerpatienter som röker har högre dödlighet än cancerpatienter som inte röker.
Bild: Nella Nuora / Yle

Forskare vid Åbo universitetscentralsjukhus har undersökt kopplingen mellan rökning och cancersjukdom med hjälp av artificell intelligens. Resultaten visar att rökning fortsätter att skada kroppen också efter att man insjuknar i cancer. Det här innebär att cancerpatienter alltid borde få stöd att sluta röka som en del av sin vård.

Forskarna har med hjälp av artificiell intelligens undersökt 30 000 cancerpatienters medicinska rapporter. Det här är också internationellt den första stora undersökningen som granskar hur rökning skadar cancerpatienter.

Det omfattande datamaterialet visade att cancerpatienter som röker har högre dödlighet än cancerpatienter som inte röker.

- När vi utredde patienternas situation fem år efter cancerdiagnosen var endast hälften av de manliga patienterna som fortsatte att röka vid liv. Motsvarande siffra för de kvinnliga patienterna var 62 procent. Av de patienter som inte alls rökte var 75 procent vid liv fem år senare, berättar Eetu Heervä, specialistläkare vid ÅUCS cancerklinik.

- Skillnaden mellan de som slutade röka och de som fortsatte att röka är mycket klar bland flera cancertyper, berättar Heervä.  

- Skillnaden mellan dem som slutade röka och dem som fortsatte att röka var alldeles klar för många cancertyper.  De viktigaste cancertyperna var lungcancer, cancer i huvud och hals samt och mag- och tarmkanalen.  Dessutom kan rökfrihet inverka gynnsamt på sjukdomsförloppet av bland annat bröstcancer, cancer i prostatan och urinvägarna, leukemier och hudmelanom, berättar Heervä.  

Viktigt att cancerpatienter får stöd för att sluta röka

Ett betydelsefullt fynd i undersökningen var att de patienter som slutade röka då de fick sin cancerdiagnos levde upp till 1,2 år längre än de cancerpatienter som fortsatte att röka trots cancersjukdomen.

– Det är aldrig för sent att sluta röka. Vår utredning visar att det alltid är till fördel att sluta röka då man får veta att man har cancer, oberoende av hur utbredd cancern är eller av patientens ålder och funktionsförmåga, berättar Heervä.

Undersökningen visar också att det är viktigt att läkaren sporrar och uppmanar patienten att sluta röka. Heervä anser att stöd för rökfrihet alltid borde ingå i cancerpatienternas behandlingsplan.

Åucs cancerklinik har utvecklat programmet som bygger på artificiell intelligens i samarbete med Auria Datatjänster.

Läs mer om forskningen här.

Diskussion om artikeln