Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den nordiska dansgalan i Borgå blir av – arrangören: "Det finns inga hinder för att arrangera dansgalan"

Från 2021
Uppdaterad 02.08.2021 14:28.
christer sjögren
Bildtext Christer Sjögren är solist i dansbandet Vikingarna, som besöker Borgå för andra gången. Första gången var de i Borgå 2004.
Bild: YLE

Ursprungligen var det tänkt att Christer Sjögren och Vikingarna skulle uppträda vid Konstfabriken i Borgå den 12 september förra året. På grund av coronaläget flyttades evenemanget till den 2 juli, men blev igen framskjutet - nu till den 13 augusti.

För tillfället är hela HUS-området på gränsen till coronaepidemins spridningsfas och enligt överläkaren för Borgå stads hälsostationstjänster, Susanna Varilo, är läget i Borgå oroväckande. 

– Enligt social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen är vår plan sådan att den fungerar bra. Det finns med andra ord inga hinder för att dansgalan skulle arrangeras, säger Raimo Viljala vid Suomen viihdekeskus oy, som arrangerar evenemanget.

Viljala förklarar att Kokons idrottsområde där dansgalan går av stapeln är stort och att det finns gott om utrymme.

– Vi rekommenderar ändå starkt att man använder munskydd och vi har också uppmanat konferencieren att med jämna mellanrum påminna om saken. Dessutom har vi bantat ner på mat och förfriskningar, det vill säga vi arrangerar inte en servering som skulle åstadkomma långa köer, säger Viljala.

Vad händer om myndigheterna i sista minuten kommer med nya begränsande åtgärder?

– Vi väntar i så fall på de sakkunnigas svar på om evenemanget kan arrangeras och i hurudan skala och efter det fattar vi beslut. Vi är ju inte sakkunniga inom hälsovård. Vi utgår från vad de professionella i Borgå anser och ser till att hygienen är av toppklass på området, säger Raimo Viljala.

Både band och biljettköpare ivriga

Viljala säger att man de facto hade fått  arrangera evenemanget redan i september i fjol, men att man då trots allt upplevde att det är bättre att flytta fram evenemanget.

– Men det är klart att vi lyssnar noggrant till vad hälsomyndigheterna i staden har att säga, säger Viljala.

Enligt Viljala har inget av de medverkande banden hoppat av trots att evenemanget skjutits på framtiden med nästan ett år.

– De är med och är ivriga, liksom de som köpt biljett, säger Viljala.

Dansbandet Tommys
Bildtext Också det finlandssvenska dansbandet Tommys är med i den Nordiska dansgalan i Borgå den 13 augusti.
Bild: Tommys

Olika instanser håller koll

På området kommer det att finns ordningsvakter och personer från Räddningsverket och Finlands Röda kors som kan hjälpa och ge råd.

– Allt kommer nog att fungera, men av säkerhetsskäl arrangerar vi ändå inte busstransport till platsen. Det skulle vara omöjligt att kontrollera att alla har munskydd, säger Viljala.

En annan sak som man beslutat att frångå är biljettförsäljning på plats.

– Också det skulle förorsaka köbildning, säger Raimo Viljala vid Suomen viihdekeskus.

Förutom Christer Sjögren och Vikingarna medverkar också det finlandssvenska dansbandet Tommys, Yölintu, Simon Kiuru och Wallo - Finlands ”Roy Orbison”. 

Som värdinna och speaker fungerar solisten i Ladies First Big Band, Rose-Marie Backström från Sibbo.  

Artikeln uppdaterades 2 augusti klockan 14.28 med information om var dansgalan går av stapeln.

Diskussion om artikeln