Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Jag gillar utmaningar och det här är en stor utmaning” – Sjundeå IF:s nya ordförande Catharina Dannbäck vill samarbeta över kommun- och föreningsgränser

Porträttbild på Catharina Dannbäck.
Bildtext Catharina Dannbäck är ny ordförande för Sjundeå Idrottsförening.

Från början av augusti har drygt hundra år gamla Sjundeå IF en ny ordförande. Catharina Dannbäck med ett spelarförflutet i SIF:s damlag i handboll ser ordförandeposten som en stor utmaning.

- Jag gillar utmaningar och det här en är en stor utmaning. Vi får se vart det bär, säger Catharina Dannbäck med ett stort leende på läpparna.

På frågan vilka hennes visioner som ordförande är, svarar hon samarbete över kommun- och föreningsgränser.

- Vi ska kunna samarbeta idrottsgrenar emellan helt enkelt för att få större mångsidighet. Det här är också ett sätt att få flera medlemmar till föreningen.

Dannbäck säger att satsningen på juniorer ska fortsätta och förstärkas ytterligare. SIF ska aktivt arbeta för att få med nya barn och unga i verksamheten.

- Det är också väldigt viktigt för oss att hålla kvar de juniorer vi har i vår verksamhet.

Också över språkgränserna

Hon säger att det är viktigt att gå ut, till exempel till skolorna, och berätta om föreningen och dess verksamhet.

- Det här gäller inte bara svenska barn och unga, utan också på finska sidan. Vi har redan nu många finskspråkiga medlemmar i föreningen.

Porträttbild på Emilia och Malin Karell.
Bildtext Spjutkastande systrarna Emilia och Malin Karell är två av SIF:s duktiga friidrottare.

Hon nämner också Handbollsförbundets ”School tour”, en kampanj som riktar sig till skolorna för att göra handbollen mera känd.

Beskrivningen vad ”School tour” går ut på finns på Handbollsförbundets webbplats. (På finska)

Har själv friidrottat och spelat handboll

Sjundeå IF är en förening med två sektioner och två olika idrottsgrenar på sitt program. SIF sysslar med friidrott och med handboll.


SIF:s nya ordförande Catharina Dannbäck har sysslat med både grenarna. Friidrott sysslade hon med först och sedan började hon spela handboll.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Nya SIF-ordförande Catharina Dannbäck vill fortsätta satsa på juniorarbetet
Nya SIF-ordförande Catharina Dannbäck vill fortsätta satsa på juniorarbetet - Spela upp på Arenan

Hon är från Långvik i Kyrkslätt och spelade handboll för Kyrkslätt IF. Kyrkslättföreningen hade inget damlag, så klubben samarbetade med Sjundeå IF.

- Jag spelade med KyIF:s A-flickor, men också med SIF:s damer, säger hon och berättar att hon spelade handboll i ungefär 15 år.

Omkring 300 medlemmar

Sjundeå IF har 54 friidrottare med tävlingslicens. 32 av dem är flickor eller damer och 22 pojkar eller herrar. Dessutom har SIF ett tjugotal friidrottare som inte tävlar.

På handbollssidan har SIF 221 spelare med licens, ganska jämnt fördelat på flickor och pojkar. Dannbäck berättar att SIF har tio juniorlag.

Hon säger att SIF har det ganska bra ställt vad ledare och tränare beträffar.

- Det här är också en utmaning i många föreningar. Vi har ändå lyckats ganska bra och har många duktiga utbildade tränare, säger hon.

Moa Wasström stoppas av tre KyIF-spelare.
Bildtext SIF:s damer spelar i FM-serien. Här försöker Moa Wasström tränga sig genom Kyrkslätt IF:s försvar i en match förra säsongen.

Årets höjdpunkt i Handbollsfinland, åtminstone för juniorerna, är Sjundeå cup. Finlands största handbollsturnering med långa anor har inte ordnats de två senaste åren på grund av coronapandemin.

- Det är en väldigt stor händelse här i Sjundeå och det är verkligen synd att vi inte kunnat ordna Sjundeå cup på två år, säger Catharina Dannbäck och hoppas att turneringen blir av år 2022.