Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Du trodde du hade släckt, vände ryggen till och så brann det igen" – Peter Björkman från Hindhår-Boe FBK om uppdraget i Kalajoki

Från 2021
En man påväg in i en brandbil.
Bildtext Peter Björkman från Hindhår-Boe FBK tvekade aldrig att åka till Kalajoki (arkivbild).
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Den första truppen med frivilliga personer från avtalsbrandkårerna och Räddningsverket i Östra Nyland har återvänt från skogsbranden i Kalajoki. Fallande träd och glöd djupt nere i marken hörde till utmaningarna under arbetet.

– Det blev inte hemskt mycket vila mellan arbetspassen, så nog känner man av det, konstaterar brandkårschef Peter Björkman från Hindhår-Boe FBK i Borgå.

Björkman var en av två frivilliga från kåren som hörde till den grupp från Östnyland som åkte iväg mot Kalajoki.

Brandmän i Kalajoki.
Bildtext De lokala räddningsmyndigheterna i Kalajoki bad andra räddningsverk om hjälp i bekämpningen av skogsbranden.
Bild: Privat / Peter Björkman

Det var i slutet av förra veckan som de lokala räddningsmyndigheterna bad om hjälp med den stora skogsbranden. Frivilliga trupper från olika delar av landet deltar i arbetet.

Räddningsverket i Östra Nyland skickade iväg sju fordon och 27 personer. Ledningsgruppen bestod av husets personal och resten av de medverkande kom från olika avtalsbrandkårer i regionen.

För Peter Björkman vid Hindhår-Boe FBK var det självklart att åka iväg och hjälpa till.

– Utan tvekan, det var en stor och viktig sak. Och jag hade möjlighet tidsmässigt att sticka iväg, det var ju på väldigt kort varsel vi skulle åka.

Man i nedbränd skog.
Bildtext Terrängen i Kalajoki var utmanande och svårsläckt, berättar Peter Björkman.
Bild: Privat / Peter Björkman

Gänget åkte iväg på fredag kväll och bilresan till Norra Österbotten tog ungefär sex timmar. Tiden på plats var tuff med två arbetspass på 12 timmar per styck.

– Mitt första pass var egentligen 13,5 timmar, eftersom det tog tid för manskapet att komma på plats vid skiftbytet. Följande natt jobbade vi i 12 timmar, men det var långa förflyttningar från brandplatsen till stället där övernattningen ordnades.

Arbetsuppgifterna i Kalajoki bestod av vanligt släckningsarbete, men förhållandena var exceptionella.

– På mitt ansvarsområde brann det på vissa ställen med låga fortfarande och det var tjock torvliknande terräng så det brann väldigt djupt. Om man grävde med spaden 50 centimeter neråt så fanns där ännu glöd.

Frivilliga brandkårister i skog.
Bildtext Två arbetspass på 12 timmar per styck väntade teamet från Östnyland.
Bild: Privat / Peter Björkman

Det var med andra ord väldigt svårt att släcka den brinnande skogen.

– Du trodde du hade släckt, vände ryggen till och då du vände dig om igen brann det på nytt.

Dessutom fick manskapet hålla tungan rätt i munnen med tanke på fallande träd.

– Träden hade fallit kors och tvärs då rötterna brunnit av. Vi var inte direkt oroliga för vår egen säkerhet, men vi fick vara påpassliga. Det gällde att inte ställa sig nära ett sådant träd som såg ut att kunna falla.

Bränd skog.
Bildtext Fallande träd var något manskapet fick se upp för.
Bild: Privat / Peter Björkman

Björkman berättar att det föll träd ganska nära en del arbetare, men som tur var så blev ingen under.

Efter den första natten lugnade det ner sig på den punkten.

– På dagen på lördag hade skogsmaskiner varit på plats och försökt röja bort de flesta stående träd för att minimera risken för olyckor.

Peter Björkman konstaterar att skogsbranden i Kalajoki är den största skogsbranden han någonsin varit med om att bekämpa.

– Före det var den största en skogsbrand i Strömfors på 16 hektar. Det är lite andra dimensioner i Kalajoki, där vi talar om 300 hektar.

Den första gruppen från Östnyland återvände på söndag eftermiddag. Samma dag åkte en ny grupp med frivilliga från Östnyland mot Norra Österbotten.

Brandman övervakar skogsbrand.
Bildtext Många frivilliga har ställt upp på långa och krävande arbetsdagar i Kalajoki.
Bild: Privat / Peter Björkman

Skogsbranden i Kalajoki har pågått i en vecka och är den största i Finland på flera decennier. Enligt räddningsmyndigheter är skogsbranden stabil just nu, och risken för att den ska sprida sig fortsätter minska.

Regnskurarna under söndagskvällen kom till undsättning och släckningspersonalen på området kan eventuellt skickas hem redan på onsdag.

Diskussion om artikeln