Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja får humanitärt visum i Polen – hennes man har lämnat Belarus

Uppdaterad 02.08.2021 19:47.
Kristina Timanovskaja håller upp händerna och hälsar medan hon ler.
Bildtext Kristina Timanovskaja kommer att åka till Polen inom de närmaste dagarna.

Kristina Timanovskaja har tagit sig till polska ambassaden i Tokyo och kommer åka till Polen inom de kommande dagarna. Det här efter att ha sparkats ur den belarusiska OS-truppen och mot sin vilja förts till flygplatsen för att skickas hem.

24-åringa Kristina Timanovskaja ansöker om humanitärt visum i Polen. Timanovskaja anlände till polska ambassaden i Tokyo på måndagen klockan 11 finsk tid för att ansöka om visum.

Polens biträdande utrikesminister, Marcin Przydacz, bekräftar att Timanovskaja erbjudits humanitärt visum i Polen och att hon tackat ja och ansökt om det. Han bekräftar också att Timanovskaja mår bra.

– Timanovskaja är i säkerhet och i gott skick på den polska ambassaden i Tokyo. Hon har ansökt om humanitärt visum, säger Przydacz.

– Polen kommer att göra vad som än är nödvändigt för att hon ska få fortsätta sin idrottskarriär, tillägger han.

Enligt AP:s källor kommer Timanovskaja att resa från Tokyo till Warszawa på onsdag den 4 augusti. Przydacz säger att idrottaren åker till Polen "inom de kommande dagarna".

Han säger också att japanska myndigheter har erbjudit ambassaden extra skydd och att ambassaden bevakas av polis.

En kvinnas ryggtavla fotograferat genom ett fönster.
Bildtext Många journalister och fotografer har flockats utanför ambassaden. Här syns Timanovskaja inne i ambassaden – fotografiet är taget utifrån.

Vad handlar det här om?

Allting bottnar i att Kristina Timanovskaja blev utkastad från belarusiska OS-truppen efter att ha kritiserat lagledningen. Hennes chefstränare kom till hennes rum och sa att en order uppifrån har kommit om att Timanovskaja måste hoppa på ett plan hem.

Hon vägrade återvända till Belarus och ringde japanska polisen på flygplatsen.

Timanovskajas man har tagit sig till Ukraina

Timanovskajas man har lämnat Belarus och anlänt till Ukraina. Det här bekräftas av det ukrainska inrikesministeriet till Reuters. Han kommer att resa vidare till Polen för att återförenas med sin fru.

FN:s flyktingorgan UNHCR och EU har varit inkopplade i ärendet och Internationella olympiska kommittén (IOK) har krävt redogörelse från Belarus olympiska kommitté.

– Japanska myndigheter koordinerar med berörda parter och fortsätter vidta lämpliga åtgärder, säger Katsunobu Kato vid IOK.

Polen är inte det enda landet som erbjudit idrottaren visum. Exempelvis Tjeckien räckte också ut en hjälpande hand och premiärminister Jakub Kulhanek skrev på Twitter att Timanovskaja får visum om hon vill ha det.

EU: Ytterligare bevis för Lukasjenkos regims brutala förtryck

Nabila Massrali, som är talesperson för EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borrell, kallade på måndagen Belarus agerande för ytterligare exempel på det brutala förtryck som belarusier utsätts för.

– Försöket att kalla tillbaka Kristina Timanovskaja mot sin egen vilja är ytterligare ett exempel på det brutala förtryck som Lukasjenkos regim utövar mot alla kategorier i det belarusiska samhället, inklusive idrottare, och de respekterar ingen olympisk vapenvila, säger Massrali.

Hon välkomnade det faktum att Timanovskaja fått humanitärt visum i Polen.

– Vi uttrycker vår fulla solidaritet med Kristina Timanovskaja och berömmer de medlemsstater som erbjudit idrottaren stöd.

Källor: Reuters, AFP, AP