Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det var ovanligt varmt och torrt i juli – Utö i Pargas fick mest solljus

Från 2021
Två människor på en en uppblåsbar flamingo-badring.
Bildtext I juli uppmättes 24 dagar då temperaturen var över 25 grader. Det är åtta fler sommardagar än det brukar vara.
Bild: Silja Viitala / Yle

I juli var det ovanligt varmt i största delen av landet, meddelar Meteorologiska institutet.

Medeltemperaturen i de södra delarna Finland var 21 grader, vilket är 3–4 grader varmare än normalt. I Lappland var medeltemperaturen 1–3 grader varmare än normalt, alltså 14 grader.

Den senaste gången det var lika varmt i juli i de södra delarna av Finland var år 2010. I de övriga delarna av landet har det inte varit lika varmt sedan år 2018.

Totalt uppmättes 24 sommardagar, det vill säga dagar som klassas som högsommardagar. Det är dagar då temperaturen ligger på över 25 grader. Det är åtta högsommardagar fler än i medeltal för juli.

Vädret i juni slog också ett nytt väderrekord, med 25 sommardagar. Så många varma dagar har inte registrerats sedan väderdatan digitaliserades år 1961.

Månadens varmaste temperatur registrerades i Heinola, 34 grader. Senast något så varmt uppmättes var år 2010 då Finlands värmerekord på 37,2 grader slogs på Joensuus flygplats.

Utö i Pargas skärgård blev månadens soligaste ort. Där registrerades 394 timmar solsken, vilket är 70 timmar fler är vanligt.

Som kallast var det -1,2 grader. Det uppmättes den 20 juli i Enontekis i Sápmi.

Det regnade mindre än normalt i stora delar av Finland. På vissa ställen var det väldigt torrt – så torrt brukar det vara bara en gång per årtionde.

Källa: Meteorologiska institutet

Diskussion om artikeln