Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo tillbaka efter sjukskrivningen: Kräver att vaccinationerna av de unga fås igång

Petteri Orpo fotograferad i Åbo.
Bildtext Petteri Orpo är tillbaka på jobb efter sin sjukdom.

Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo säger att det operativa ansvaret för hur landets leds i coronakrisen ligger hos regeringen. Han vill inte att de unga ska hamna i distansundervisning.

Enligt Orpo behöver vi de så kallade coronapassen, klara direktiv för hur vi ska agera och för hur ansiktsskydd ska användas i det här epidemiläget.

Skolstarten sker inom några dagar på olika håll i landet. Orpo vill att vaccinationerna av de unga fås igång.

– Viruset sprider sig speciellt i den gruppen. Och jag vill inte att våra unga längre ska hamna i distansundervisning.

Personalen på apoteket märkte att något är på tok

Orpo har varit sjukskriven i en och en halv månad efter att han fick en hjärtinfarkt i juni. Han berättade på måndagen mer om hur det gick till då han insjuknade.

Han började må dåligt på morgonen, men vaknade till situationens allvar först då en farmaceut på apoteket misstänkte att han har en hjärtinfarkt.

Orpo tog taxi till sjuhuset, där han opererades.

Nu säger han sig må riktigt bra, men säger sig i fortsättningen försöka koncentrera sig mer på de stora riktlinjerna i politiken och på att ordna sin kalender klokare.

Upplever inga interna problem i Samlingspartiet

Det uppstod under sommaren diskussion om Samlingspartiets linje. En del tycker att att partiet flörtar med ytterhögern i bland annat invandringsfrågan.

Enligt Orpo är Samlingspartiet inte ett tudelat parti. Eventuella övertramp har enligt honom åtgärdats och kommer att åtgärdas, men han ser inga problem i partiets grundlinje.

– Jag vill inte dela upp människor, jag vill förena dem.

Enligt Orpo förhåller sig Samlingspartiet inte kritiskt till invandrare. Problem och utmaningar som har med invandringen att göra måste ändå gå att diskutera.

Naturligt att söka borgerliga samarbetsformer

Samlingpartiet aspirerar på att bli största parti i riksdagsvalet 2023. Många har frågat sig om partiet kan tänka sig att samarbeta med Sannfinländarna i en regering.

Orpo tar inte ställning i Sannfinländarnas ordförandeval, men han följer med vilken politisk linje och människosyn Sannfinländarnas blivande ledning representerar.

– Det är på basis av det som vi uppskattar våra samarbetsmöjligheter.

Socialdemokraternas ekonomiska politik är enligt Orpo i dagens läge så vänstervriden att den är svår att kombinera med Samlingspartiets.

– Det skulle vara naturligt att dryfta hurudana borgerliga alternativ som finns.