Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gigantiskt eldhav i Sibirien – både individers och myndigheters slarv bakom jättebränderna

Från 2021
Uppdaterad 03.08.2021 05:04.
Bränder i Sibirien, Ryssland 27.7.2021
Bildtext Sibirien sveps in i tjock rök.
Bild: AFP / Lehtikuva

De omfattande skogsbränderna som har rasat under sommarmånaderna i Sibirien i Ryssland förvärras. Det ryska försvaret har bistått med flygplan och helikoptrar i försöken att få bränderna under kontroll. Både individer och myndigheter sägs stå bakom förödelsen.

Myndigheterna rapporterade i dag att skogsbränderna upptar 837 000 hektar mark. Det är en ökning med 90 000 hektar på ett dygn.

Bränderna sveper in städer och byar i tjock rök.

Extremt varm och torr sommar i år

Det är vanligt att områden i Sibirien brinner under sommarhalvåret. Klimatet är varmt och området är kargt och det innebär att elden lätt sprider sig på den sibiriska tajgan.

Men årets brand anses vara bland de värsta hittills. I år har sommaren varit rekordvarm och torr med temperaturer på upp till 39 grader. Det varma vädret har också fått permafrosten att smälta.

Bränderna blir större för varje år, och det är närmast omöjligt att släcka den här sortens bränder. Det krävs enorma skyfall för det, bedömer experter. 

Skogsbränder förekommer inte bara i Sibirien utan också i andra områden i Ryssland, bland annat i ryska Karelen där hundratals människor har evakuerats undan lågorna.

Övervakningen inte den bästa, resurserna tryter

Frågan är hur sådana här gigantiska bränder kan uppstå.

År 2007 upplöstes ett federalt nätverk som hade skött flygövervakningen av bränder. Regionala myndigheter tog över. Den mycket kritiserade förändringen resulterade snabbt i försämringar och småningom återupprättades den federala övervakningen av skogen från luften.

Men resurserna för bekämpning av bränder är ändå begränsade vilket gör det svårt att bevaka de massiva skogarna i Sibirien och Fjärran Östern.

Medan vissa skogsbränder tänds av blixtnedslag, uppskattas över 70 procent av bränderna vara orsakade av människor.

Det handlar om människor som slarvigt slänger cigaretter på marken eller som överger halvsläckta lägereldar.

En man hjälper brandmännen att förhindra elden att sprida sig i Jakutien.
Bildtext En man hjälper brandmännen att förhindra att elden sprider sig i Jakutien.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Kontrollerade bränder" blir plötsligt okontrollerade

Men det finns också större strukturella orsaker till lågornas framfart.

De ryska myndigheterna åstadkommer regelbundet kontrollerade bränder - det vill säga tänder eldar för att bereda utrymme för ny växtlighet. Ibland tänds eldar för att leda bort andra eldar.

Enligt observatörer sköts det här ofta dåligt. Ett försök att förhindra en mindre eldsvåda kan ibland leda till det utlöses större eldsvådor.

Också jordbrukare använder sig av den här sortens teknik för att bränna gräs och små träd på jordbruksmarker.

Bränder döljer bevis för olaglig skogsavverkning

Det tänds också avsiktligt bränder i syfte att dölja bevis för olaglig avverkning.

Aktivister i Sibirien och Fjärran Östern hävdar att den här typens avsiktliga bränder hänför sig till den starka efterfrågan på virke på den gigantiska kinesiska marknaden.

Den urholkade centraliserade övervakningen och korruptionen sägs också bidra till den olagliga avverkningen.

– En eld som kunde ha släckts till relativt låga kostnader får ofta brinna okontrollerad eftersom det är kostsamt att sätta igång brandbekämpning. Men de måste så småningom släcka branden ändå, och skadorna och kostnaderna är gigantiska, konstaterar en talesperson för Greenpeace Ryssland enligt nyhetsbyrån AP.