Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En tredje grupp släckningspersonal från Egentliga Finland har skickats till skogsbränderna i Kalajoki

Från 2021
Brandmän med utrustning
Bildtext På söndagen lyckades man begränsa branden från att sprida sig ytterligare, men släckningsarbetet uppskattas fortsätta ännu denna vecka.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Den senaste veckan har flera grupper släckningspersonal från Egentliga Finland åkt till Norra Österbotten för att hjälpa till med släckningsarbetet av den stora skogsbranden i Kalajoki. På måndagen sändes en tredje grupp.

– Förra veckan sände vi iväg den första gruppen, som redan återvänt. Efter det åkte en annan grupp iväg och de återvände på söndag. Nu på måndag morgon klockan halv åtta skickade vi iväg en tredje grupp till Kalajoki, berättar jourhavande chef vid räddningsverket i Egentliga Finland, Juha Virto. 

Virto berättar att räddningsverket i Jokilaaksot har framfört en officiell begäran om förstärkning.

– Det betyder att man behöver förstärkning till ett brandområde, och den begäran har vi uppfyllt. Här i Egentliga Finland har vi ett starkt nätverk av avtalsbrandkårer, bestående av heltids- och deltidsbrandmän.

Enligt Virto var det bland annat avtalsbrandkårer från Salo och deltidsbrandmän från Loimaa, Letala och Somerotrakten som åkte till Kalajoki.

Skogsbranden i Kalajoki är exceptionell

Brandmännen från Egentliga Finland har haft som uppgift att begränsa branden. Utöver det har de också gjort röjningsarbete.

På söndagen lyckades man begränsa branden från att sprida sig ytterligare. Släckningsarbetet uppskattas fortsätta ännu denna vecka. Sammanlagt har ungefär 300 hektar brunnit och skogsbranden är den största i Finland sedan 1970-talet.

Enligt Juha Virto består gruppen av släckningspersonal från Egentliga Finland av 17 personer.

– Uppgiften är också exceptionell ur vår synvinkel med tanke på brandområdets omfattning. I Finland har det inte förekommit någon uppgift av den här omfattningen där personal från Egentliga Finlands räddningsverk släcker bränder tillsammans med Lapplands och Östra Finlands räddningsverk, säger Virto.

Artikeln baserar sig på Varsinais-Suomesta jo kolmas sammutusryhmä Kalajoen maastopaloalueelle skriven av Johanna Lehtola.

Diskussion om artikeln