Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska gränskontrollerna ska "inte grunda sig på etnisk markör"

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 15:17.
Yle Nyheter TV-nytt: Sverige ska inte vara ett transitland för flyktingar - Spela upp på Arenan

De tillfälliga gränskontrollerna som Sverige införde vid middagstid på torsdagen ska ske genom stickprov enligt slumpmässigt urval. De får inte grunda sig på etnicitet. Det framgick vid polisens presskonferens.

På torsdagen införde Sverige tillfälliga gränskontroller på grund av den svåra flyktingsituationen. I ett första skede ska gränskontrollerna pågå i tio dagar. Enligt Sveriges nationella kommenderingschef Thomas Wallberg så utgår polisens "planeringshorisont" ändå från att man ska kunna upprätthålla kontrollerna i sex månader.

De nya gränskontrollerna gäller i första hand för Öresundsbron och färjeförbindelserna med Danmark och Tyskland, men ska kunna utvidgas eller flyttas om flyktingarnas rutter och vägval förändras.

Asylsökande ska bussas direkt till registreringscentral

Omkring 100 000 människor passerar gränsen till Sverige i Skåne varje dag. Alla bilister, buss- och tågpassagerare över Öresundsbron kan inte kontrolleras. Enligt Patrik Engström, chef för den svenska gränspolisen kommer kontrollerna att ske som stickprov på Öresundsbron. Däremot kan de bli mera heltäckande vad gäller färjepassagerare.

polisen kontrollerar id-handlingar vid svenska gränsen
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Den som kontrolleras ska kunna bevisa att den har uppehållstillstånd i Sverige, är medborgare i ett Schengenland eller i ett land där det inte krävs visum till Sverige.

De övriga får möjlighet att söka asyl. De asylsökande ska transporteras direkt med bussar till Migrationsverkets registreringscentral i Malmö.

Den som inte har rätt att vistas i Sverige och inte vill söka asyl i Sverige kan polisen avvisa direkt tillbaka till Danmark eller Tyskland. Om det finns tveksamheter kan polisen lämna över ärendet till Migrationsverket.

Kontrollerna ska ske enligt slumpmässigt urval

Enligt Engström ska kontrollerna utföras enligt slumpmässigt urval, de får inte grunda sig på etnicitet.

- Stickprovet får inte grundas på något som kan uppfattas som etnisk markör, sade Enström. Inte utseende, inte språk, inte namn. Stickprovskontrollen ska vara slumpmässig. Var femte passagerare, var tredje bil, var fjärde bil....Eller en konkret anledning, tillade Engström.

Nordbor behöver inga pass

Som nordisk medborgare behöver man fortfarande inget pass för att resa in i Sverige.

- Men man måste kunna visa eller göra gällande att man är medborgare i ett nordiskt land och har fri rörlighet, sade Engström. Med ett körkort eller på något annat sätt.

Strikta kontroller i Rostock

En del rederier som exempelvis Stena Line har redan infört id-kontroller för sina passagerare.

Poliser i Trelleborg
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Svenska TT har intervjuat Sara Schmidt vid volontärorganisationen Rostock Helps.

- Det var en färja som gick i morse där 43 av 100, tror jag, kom tillbaka, sade Schmidt.

Hon berättade också om en buss med 100 personer som skulle åka till Sassnitz för att ta färjan norrut.

- Det var bara en familj som hade id, så bussen åkte inte.

Det är, enligt Schmidt, oklart var de människor som inte får åka med färjorna ska sova i natt.

Fordon granskas vid svenska gränsen
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Diskussion om artikeln