Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 50 gånger fler migranter till Litauen på ett år – EU ger landet miljontals euro i stöd för att hantera situationen vid gränsen till Belarus

Från 2021
Ingrida Simonyte och Ylva Johansson skakar hand.
Bildtext Litauens premiärminister Ingrida Šimonytė och EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson möttes på söndagen. EU kommer att betala 20–30 miljoner euro i stöd till Litauen för att hjälpa dem med deras migrantsituation.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Litauen har sett nästan 50 gånger fler migranter och flyktingar ta sig över gränsen jämfört med förra året. Grannlandet Belarus beskylls för att skicka migranter vidare till den litauiska gränsen. Nu kommer EU att betala 20–30 miljoner euro i stöd till Litauen för att hantera situationen.

Hittills i år har 3 832 migranter och flyktingar kommit till Litauen, jämfört med 81 under hela år 2020. Ökningen har skapat stort tryck på landets migrationssystem.

Litauen beskyller det auktoritära grannlandet Belarus för att ha organiserat gränsövergången. Enligt EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson finns det tecken på att Belarus kör migranter till den litauiska gränsen och låter dem korsa utan kontroller.

– Det här är en provokation av regimen i Belarus. Vi måste visa att det inte är fritt tillträde till EU-området, säger Johansson under ett besök i Litauen på söndagen.

Den litauiska gränsbevakningen har inte längre kapacitet att tillmötesgå alla migranter och flyktingar som korsar gränsen. Under besöket lovar Johansson att EU ska hjälpa sitt medlemsland.

– Litauen, EU och Schengenländerna måste förhindra olaglig gränsövergång. Därför vill EU stödja Litauen i att bevaka gränsen mot Belarus, säger hon.

Litauen vill bygga en mur vid gränsen

Största delen av de som tar sig till Belarus kommer från Irak. Litauens premiärminister Ingrida Šimonytė hoppas att EU tar upp problemet med de irakiska myndigheterna.

– Den största förväntningen vi har är att EU använder sin förhandlingsposition för att diskutera med myndigheterna i Irak, säger Šimonytė.

EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borrell talade förra veckan med Iraks utrikesminister om hur situationen kunde tacklas.

"Det här är inte bara ett problem för ett medlemsland, utan för hela EU. Vi räknar med Iraks hjälp", skriver han på Twitter.

Litauen vill bygga en mur längs med gränsen till Belarus. Den förväntas kosta mer än 100 miljoner euro. EU:s bidragsmedel får inte vanligtvis användas för att bygga hinder vid gränserna.

– Vi kommer att bygga muren oavsett hurdan summa vi får av EU. Gränsen måste skyddas, säger Šimonytė.

Källor: APTN, AFP