Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Höghus i Centralparken i Pargas delar politikernas åsikter: "Läget skulle vara ypperligt för modernt byggande"

Från 2021
Två bilar åker längs Strandvägen en solig höstdag då träden börjar bli gulare och rödare.
Bildtext Nya höghus på området mellan Pargas busstation och Hesburger kunde locka fler invånare till Pargas.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Samlingspartiets Petri Abrahamsson skulle gärna se nya höghus byggas i Centralparken i Pargas. Initiativet har diskuterats flitigt på sociala medier. Abrahamsson anser att moderna höghus i centrum av Pargas skulle locka efterlängtade skattebetalare till orten.

Enligt Abrahamsson har det diskuterats länge nog om hur och var man borde bygga i Pargas. Han hoppas att politikerna snart kommer till skott och gör konkreta beslut.

- Pargas centrum är stort men största delen av området upptas av Centralparken och dit kunde man bra bygga några höghus och några hundra nya lägenheter. Läget är ypperligt och skulle säkert locka både byggherrar och boende, säger Abrahamsson, SAML.

Man vid Sundet i Pargas centrum.
Bildtext Petri Abrahamsson vill gärna se att nya moderna bostäder byggs i centrum av Pargas.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Idén har diskuterats flitigt på sociala medier de senaste dagarna men de flesta ställer sig negativt till höghus i Centralparken i Pargas. De flesta som kommenterat Abrahamssons initiativ anser att miljön i centrum av Pargas inte ska förstöras av höghus eller annat byggande.

- Vill vi locka fler invånare till staden behöver vi moderna och nya bostäder som ligger centralt, säger Abrahamsson. Det kostar lika mycket att bygga ett nytt höghus i Tennby eller Söderby, men kunde husen byggas på området mellan busstationen och Hesburger mitt i staden skulle de säkerligen gå åt.

"Inflyttningen och byggandet av nya bostäder en stor helhet som bör diskuteras ordentligt"

SFP har majoritet i Pargas stadsfullmäktige. Nyvalda ledamoten Gunilla "Gilla" Granberg anser att Abrahamsson initiativ är intressant men anser att bostadssituationen i Pargas är en stor helhet som kräver eftertanke.

- Jag skulle gärna se att det här kommer upp till diskussion nu omedelbart då det nya fullmäktige inleder sitt arbete, säger Granberg. Pargas har många fördelar och ska vi locka inflyttare till orten kräver det planering och eftertanke. Vi kan inte börja bygga här och där, utan det måste ske via diskussion och planering.

Gilla Granberg vid Dalsbruks torg.
Bildtext Gilla Granberg vill att politikerna i Pargas ser på inflyttning, boende och byggande som en stor helhet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Granberg anser att enskilda politiker också måste förstå helheten och inte komma med enskilda vilda idéer trots att de också behövs ibland.

- Jag hoppas att vi kunde ordna en hel aftonskola om byggande och boende i Pargas som helhet, säger Granberg. Det skulle vara mycket intressant.

Bostäder behövs men inte höghus utan radhuslängor

I nuläget finns det enligt förmedlingstjänsten Etuovi.com 57 bostäder till salu i Pargas. Av dem är 38 stycken småhus och endast 17 bostäder höghuslägenheter eller radhuslängor. Av de höghuslägenheter som finns till salu för tillfället är de flesta dessutom byggda innan 1993.

- Vi måste kunna locka fler invånare till Pargas och fjolåret såg bra ut men jag skulle gärna se att vi hellre bygger radhuslängor än höghus, säger Mikaela Luoma, SDP. Jag vet inte om sådana kunde byggas i Centralparken och ställer mig skeptisk till om det alls är rätt plats för nybyggen men jag kan skriva under att vi behöver nya bostäder till Pargas.

Mikaela Luoma
Bildtext Radhus behövs i Pargas och inte fler höghus anser Mikaela Luoma. Det skulle locka fler barnfamiljer till orten.
Bild: Yle/ Nora Engström

Enligt Luoma vill staden locka nya barnfamiljer och ett sätt att göra det skulle vara att bygga radhuslängor. I exempelvis S:t Karins finns det ett klart större utbud av moderna radhus jämfört med Pargas.

- En liten gård och ett förmånligt pris kunde locka fler barnfamiljer att flytta till Pargas och det är något som jag tror kunde gå åt ifall det fanns fler till salu, säger Luoma.

Inflyttning och fler invånare i centrum behövs

Coronapandemin har fått fler att se sig om efter boende på landet. Kommunerna i Åboland har lyckats locka en del av dem att flytta till regionen men konkurrensen om nya invånare är stenhård.

Ifjol landade nettoinflyttningen i Pargas på 77 personer, visar statistik från Statistikcentralen. Men trots det sjönk invånarantalet i staden eftersom det dog fler personer än det föddes. Inflyttningen är därför livsviktig för en stad i Pargas storlek.

Nina Söderlund
Bildtext Nina Söderlund vill gärna se att det byggs mer i Pargas centrum. Men om Centralparken är rätt plats kan diskuteras. Nya bostäder behövs om Pargas centrum ska ha en framtid anser Söderlund.
Bild: Yle/Nina Bergman

- Jag är av samma åsikt som Petri Abrahamsson att vi behöver mer bostäder och borde bygga mer i centrum av Pargas, säger Vänsterförbundets Nina Söderlund. Men jag är inte fullt lika övertygad om att Centralparken är det bästa området.

Enligt Söderlund är det viktigt att diskutera hur fler invånare ska lockas till staden.

- Men ska Pargas centrum livas upp och ha en framtid måste fler invånare bosätta sig centralt, säger Söderlund. Förutom att fler kunde vara intresserade att flytta hit så kan höghuslägenheter som ligger centralt locka nuvarande invånare att flytta och i sin tur sälja sina fastigheter.

Diskussion om artikeln