Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rörd Wilma Murto fixade historisk blåvit finalplats i stav – och vittnar om rekordform: "Bara att köra på"

För första gången kommer Finland att ha en deltagare i en OS-stavfinal för damer. Och Wilma Murto nöjer sig inte med det. "Nu är formen så pass bra att man kunde sätta ett nytt rekord", säger Murto inför torsdagens final.

Damernas stavkval i Tokyokvällen blev sällsynt utdraget. Hällregnet tvingade arrangörerna att pausa stavverksamheten, men det verkade inte störa en formstark Wilma Murto.

Före regnet tilltagit hade hon fixat både 425 och 440 på sina första försök. Då kvalet var igång igen rev hon en gång på 455 innan hon också klarade den höjden.

– Det kändes väldigt smidigt, trots att förhållandena var svåra. Kroppen är i så bra skick att det bara är att köra på. Det känns som att jag har något att säga till om i torsdagens final, menar Murto för Yle.

Alla 15 damer som kom över 455 fick en finalplats. Att gå vidare var stort för 23-årige Murto, som inte lyckades med bedriften i Rio 2016.

– Visst kom ju tårarna direkt. Kvalet blev nog en kamp, jag har nog aldrig varit i ett svårare läge rent sportsligt.

Lampela utan resultat

Murtos slutplacering i kvalet blev åttonde. Och hon har mer i sig – det räds inte 23-åringen med att nämna. Personbästat 471 är redan fem år gammalt.

– Klart att det handlar om en svår gren och det är utmanande att hoppa i en OS-final, men nu är formen så pass bra att man kunde sätta ett nytt rekord, ler Murto.

Den andra stavfinländskan hade inte något leende på läpparna i dag. Elina Lampela rev ut sig direkt på 425.

– Man är besviken. Jag vet inte när jag senast blivit utan resultat. Jag vet inte varför hoppen inte ville ta sig, funderar Lampela.

Programmet är inte längre tillgängligt
Elina Lampelas tredje och sista försök
Elina Lampelas tredje och sista försök - Spela upp på Arenan