Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland börjar erbjuda boosterdos mot covid-19 i september

En ung kvinna får en vaccinspruta och lyfter upp t-skjortsärmen
Bildtext Strax över 52 procent av tyskarna är fullt vaccinerade och ungefär 62 procent har fått en vaccindos.

Personer som tillhör riskgrupper kan från och med september få en boosterdos mot coronaviruset, det uppger de tyska hälsoministrarna för de 16 delstaterna. Ministrarna har även beslutat att göra det möjligt att vaccinera barn i åldern 12–17 år.

– Vi håller vårt löfte. Alla som vill kan bli vaccinerade i sommar. Vi har tillräckligt med vaccin för alla åldersgrupper, konstaterade Tysklands hälsominister Jens Spahn efter mötet med de 16 delstatsministrarna.

– Därför kan vi låta barn och tonåringar vaccinera sig efter en medicinsk konsultation och på så vis kan de skydda sig själva och andra, tillade Spahn.

Deltavarianten väcker oro också i Tyskland

Som boosterdos kommer man att använda Pfizer-Biontechs och Modernas mRNA-vacciner.

Vaccinen kommer till exempel ges till pensionärer och personer som har ett svagt immunförsvar.

Man kommer som nämnt även att börja vaccinera barn. Enligt ministerierna krävs föräldrarnas tillåtelse och en medicinsk undersökning som utesluter allvarliga hälsorisker innan ett barn kan vaccineras.

Orsaken till att Tyskland ser över sina vaccinationer är den smittosamma deltavarianten. Landet kämpar med stigande coronasiffror och under de senaste fem dagarna har man konstaterat över 2 000 nya fall varje dag.

Skylt infomerar om att det är obligatoriskt att bära munskydd utanför rådhuset i Augsburg

Landet kan med andra ord bli tvunget att återinföra restriktioner och nedstängningar om man inte får pli på viruset. Dessutom närmar sig viktiga valtider i landet, i september har tyskarna parlamentiska val och ska då välja ny förbundsdag.

Strax över 52 procent av tyskarna är fullt vaccinerade och ungefär 62 procent har fått en vaccindos. Ungefär 10 procent av barn i åldern 12–17 är fullvaccinerade.

Källa: Reuters, AP