Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Aino Olander är bara 16 år gammal och jobbar som caféchef

Från 2021
Aino Olander och Susanna Mertsalmi ler mot kameran.
Bildtext Aino Olander och hennes mamma Susanna Mertsalmi driver tillsammans café-loppmarknaden Hänga.
Bild: Josefine Klemets/Yle

I slutet på maj öppnade Susanna Mertsalmi ett café-loppis i Hammars. Redan när under renoveringen stod människor utanför fönstret och var ivriga på att få besöka caféet. Cafét sköts av dottern Aino, 16 år.

Idén till café-loppmarknaden fick Susanna Mertsalmi efter att hon märkt att det fanns en efterfrågan för sådan verksamhet i området. Fastigheten hade stått tom i över två år efter att matbutiken flyttat till en annan byggnad.

Enbart caféverksamhet skulle inte ha varit lönsamt, därför blev kombinationen av café och loppmarknad en bra lösning. Mertsalmi var också väldigt ivrig på att få inreda utrymmet och inspirerades av loppmarknad-tema.

– Nästan all inredning är på något sätt återvunnet, säger Mertsalmi. Jag skulle kunna berätta en bakgrundshistoria om så gott som varje föremål här. 

Caféet är ett ställe vart byborna kan komma för att bokstavligen hänga. Det var så som café-loppmarknaden också sitt namn. Därför erbjuder cafédelen också en handarbetshörna, där kunder kan pyssla med egna handarbeten.

Kunderna är det bästa med arbetet

Susanna Martsalmi har ingen tidigare erfarenhet av caféverksamhet. Det är där som dottern Aino Olander kommer in i bilden.

Olander är endast 16 år gammal, men arbetar trots sin unga ålder som caféansvarig på Hänga. 

– Jag jobbade på ett café förra sommaren och blev genast förtjust i branschen, säger Olander. Jag trivs med att få betjäna cafékunder och jag lärde mig mycket på den tidigare arbetsplatsen. 

En del av Hängas kunder har blivit så pass bekanta med Olander att hon nästan kunde kalla dem för vänner. Kunderna är utan tvekan det bästa med arbetet. Olander berättar att kunderna ofta blir väldigt förvånade över hennes unga ålder och hurudant ansvar hon har. 

Aino Olander tillreder en cappuchino.
Bildtext Aino Olander använder en egen mix av vietnamesiska kaffebönor till kaffet.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Finlands lagar sätter käppar i hjulen

Trots att Aino Olander trivs bra med arbetet som caféansvarig, kommer det ändå med en del utmaningar.

De största utmaningarna för henne har varit den pågående pandemin, men också just hennes unga ålder. På grund av att hon är underårig är det enligt den finska lagen en hel del ärenden hon inte själv kan sköta.  

– Det är ganska många ärenden som jag behöver min mammas hjälp till, eftersom det i Finland ofta krävs att man är myndig då det gäller till exempel pengar, säger Olander. Det kan vara utmanande ibland. 

Olander berättar att hon trots utmaningarna trivs med ansvaret och framförallt med att till stor del själv få bestämma om verksamheten. 

Fler borde köpa begagnat i stället för att köpa nytt

Aino Olander önskar att människor skulle engagera sig mycket mera i återvinning av kläder, istället för att köpa nytt.

Själv går hon sällan i vanliga butiker, utan söker gärna upp nya loppmarknader att besöka. Olander hoppas på att göra café-loppmarknaden mera “coolt”, för att uppmuntra människor till att hellre köpa begagnat. 

Två par byxor hänger till salu på lopptorget Hänga
Bildtext Aino Olander önskar att människor skulle köpa begagnat istället för att köpa nytt.
Bild: Josefine Klemets/Yle

 Drömmer om ett eget café utomlands

– Planen är också att få det här stället att bli en mötesplats för människor, som man kan komma till för att läsa en tidning, göra handarbeten eller bara ta en kaffe. 

Aino skall jobba som caféchef ända till gymnasiestudierna börjar.

Efter gymnasiet planerar hon att stanna kvar i branschen eftersom hon trivs så bra. Drömmen skulle vara att öppna ett eget café i Sydeuropa, men hon är nöjd så länge hon får servera kunder och arbeta med kaffe. 

Diskussion om artikeln