Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hektisk första dag för Helsingfors nya borgmästare Juhana Vartiainen: "Information, siffror och regler surrar i mitt huvud"

Från 2021
Uppdaterad 03.08.2021 05:30.
Helsingin uusi pormestari Juhana Vartiainen.
Bildtext Juhana Vartiainen tar över borgmästarposten efter Jan Vapaavuori.
Bild: Sini Järnström / Yle

Samlingspartiets Juhana Vartiainen valdes på måndagen officiellt till Helsingfors nya borgmästare då stadsfullmäktige inledde sitt arbete. Man bestämde också att De Grönas Fatim Diarra svingar ordförandeklubban i stadsfullmäktige.

Stadsfullmäktiges första vice ordförande är samlingspartisten Wille Rydman och andra vice ordförande är socialdemokraten Pilvi Torsti.

Av de som i dag inledde sitt arbete inom Helsingfors stadsfullmäktige är 60 procent nyinvalda. Lite över hälften av dem är kvinnor och medelåldern i fullmäktige landar på 47 år.

Det största partiet i fullmäktige är Samlingspartiet som knep 23 platser. Näst störst är De Gröna med 18 fullmäktigeplatser.

Två nya namn bland de biträdande borgmästarna

Anni Sinnemäki (Gröna) fortsätter som biträdande borgmästare för stadsmiljösektorn, medan Nasima Razmyar (SDP) som tidigare ansvarade för kultur- och fritidssektorn, blir biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn.

Juhana Vartianen, Anni Sinnemäki, Nasima Razmyar står i en sal
Bildtext Borgmästare Juhana Vartiainen samt biträdande borgmästarna Anni Sinnemäki och Nasima Razmyar
Bild: Lehtikuva

Ny biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn blir istället Paavo Arhinmäki (VF).

På posten som biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovårdssektorn sitter Daniel Sazonov (Saml).

Hektisk första dag för nyblivna borgmästaren

Borgmästare Juhana Vartiainen uppger i en intervju för Yle Uutiset att den första arbetsdagen var hektisk.

– Jag har varit på väldigt många möten och briefings som jag har lärt mig många saker om staden. Information, siffror, regler, organisationer och tillvägagångssätt snurrar i mitt huvud, säger Vartiainen.

En återgång från coronapandemin ser Vartiainen som en viktig sak i nuläget. Han säger att för att klara pandemin krävs resurser, men tilläggsutgifterna får inte bli bestående.

– I sådana här situationer märker man hur viktigt det är att staden ha en stark ekonomi under en lång tidsperiod. Då har man råd med sådana här kriser, säger han.

Diskussion om artikeln