Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Brottaren Arvi Savolainen till bronsmatch i OS – och fyra andra nyheter att ha koll på

Arvi Savolainen håller ner sin motståndare Uzur Dzhuzupbekov mot mattan.
Bildtext Arvi Savolainen tog hem segern i återkvalet mot Uzur Dzhuzupbekov.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Yrkeschaufförer vittnar om problem inom transportbranschen

Orättvis konkurrens och skärpta krav är två saker som oroar finländska yrkeschaufförer.

– Det är en sjuk bransch. Jag har sagt på skoj att jag hör till den sista generationen nordiska lastbilschaufförer. Så ser jag nog på det, tyvärr, säger Jonny Roos från Jakobstad som har varit i branschen i snart 40 år.

Man i blå ärmlös t-skjorta står på en bakgård.
Bildtext Långtradarchauffören Jonny Roos från Jakobstad hoppas på mer stöd från både åkare och myndigheter.

En stor förändring för transportbranschen inträffade enligt Roos när Finland gick med i EU. Den fria rörligheten innebar att de finländska transportföretagen småningom fick konkurrens från andra länder, inte minst i Östeuropa.

Enligt Roos behövs det åtgärder på myndighetsnivå för att komma åt problemen.

Är vätgasen Finlands nya svarta guld?

Enligt flera experter kommer efterfrågan på vätgas inom kort att öka dramatiskt då bland annat stål ska produceras utan koldioxidutsläpp. Men den fossilfria tillverkningen av vätgas kräver miljardinvesteringar i ny infrastruktur.

– Industrin har kraftigt talat för vätgas som en lösning och mycket långt kan det också gå så, säger Iivo Vehviläinen som är forskare vid Aalto universitet och specialiserad på elmarknaden.

Det här gäller framför allt stålindustrin där till exempel SSAB, med stålverk i både Sverige och Finland planerar att lägga om stålproduktionen med kol och koks och i stället använda grön vätgas och biobaserade eller andra fossilfria bränslen.

Vissa hoppas nu att Finland kan bli den rena energins exportör.

Gasrör som kommer upp från havet på land.
Bildtext För två år sedan byggdes naturgasledningen i Ingå. Det kan bli aktuell att bygga om naturgasledningar till ledningar för vätgas.

Coronafallen i Storbritannien minskade då samhället öppnade upp, trots farhågor om motsatsen

Den 19 juli slopade England och Skottland de flesta coronarestriktioner och Nordirland följde samma exempel en vecka senare. Experter befarade då att coronafallen, som redan då var många, skulle skjuta i höjden.

I stället gick Storbritannien från att ha cirka 50 000 fall av covid-19 per dag till drygt 25 000 fall per dag i nuläget. Samtidigt ökar dödsfallen relaterade till covid-19.

Festival i London. Folkmassa kring scenen.
Bildtext I England är inga lagliga coronarestriktioner i kraft. Det betyder exempelvis att engelsmännen får röra sig ganska fritt, exempelvis på festival. Befolkningen uppmanas ändå vara aktsam.

Storbritannien har också nått sitt mål att vaccinera 71 procent av den vuxna befolkningen, och en tredje vaccindos kommer att börja delas ut i september.

I dag trillar skatteåterbäringen in på många finländares konton

I dag får två miljoner finländare skatteåterbäring. Sammanlagt handlar det om ett belopp på omkring 990 miljoner euro, uppger Skatteverket.

Omkring 150 000 finländare fick sin skatteåterbäring redan i februari.

Skatteverket påminner att penningsumman inte nödvändigtvis trillar in på kontot genast på morgonen, utan betalas under dagens lopp.

Om man exempelvis kompletterat sin förhandsifyllda skattedeklaration kan återbäringen flyttas framåt.

Seger för Arvi Savolainen – brottas om bronset i eftermiddag

Det kan bli en finländsk medalj i 97-kilos klassen i grekisk-romersk stil. Arvi Savolainen grejade biffen i återkvalet mot Uzur Dzhuzupbekov från Kirgizistan.

Finländaren tog hem matchen med poängen 4–1.

Därmed är det Arvi Savolainen som får brottas om en bronsmedalj i eftermiddag. Mohammad Hadi Saravi är motståndare i bronsmatchen.

Här kan du se höjdpunkterna från Savolainens seger.

Programmet är inte längre tillgängligt
Arvi Savolainen paini pronssiotteluun
Arvi Savolainen paini pronssiotteluun - Spela upp på Arenan

Väder

I väst är det till en början molnigt, men till kvällen klarnar det upp på många håll. I öst och norr väntas det regna. Dagens högsta temperatur är 12 till 19 grader, varmast vid kusten.

Vinden kommer från nordväst och är svag eller måttlig.