Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striderna mellan talibanrebellerna och Afghanistans regeringsstyrkor fortsätter eskalera – talibanerna till attack i flera stora städer

Från 2021
En soldat med pistol bevakar en stad i Afghanistan.
Bildtext Afghanistans regeringsstyrkor försöker hindra rebellerna från att ta kontroll över provinshuvudstäder.
Bild: AFP / Lehtikuva

Oroligheterna i Afghanistan trappas upp. Talibanrebellerna har intensifierat striderna i flera provinshuvudstäder och oron för en humanitär kris fortsätter att öka.

Afghanistans regeringsstyrkor har länge försökt hålla talibanerna borta från provinshuvudstäderna, men rebellerna har lyckats ta sig in i flera stora städer. Helmandprovinsen som ligger i södra Afghanistan är ett av de värst drabbade områdena. Också landets näst största stad Kandahar har utsatts för svåra attacker, likaså staden Herat.

USA och Storbritannien anklagar nu talibanerna för krigsförbrytelser och för att ha dödat civila i vad de kallar en massiv massaker. Tusentals civila befinner sig på flykt i Afghanistan.

Enligt medierapporter har talibanerna skjutit mot både regeringsstyrkor och civila i tätt befolkade områden. De har också utfört luftangrepp. Många hus har bombats och många har skadats svårt.

USA:s beslut att kalla hem trupper i Afghanistan kan ihågkommas som ett av de största misstagen inom amerikansk utrikespolitik

Ännu har inte någon storstad fallit i talibanernas händer, men experter är oroade i och med att så många civila har dött eller är på flykt efter en helg fylld av intensiva strider.

Om regeringsstyrkorna förlorar en stad till talibanerna är det första gången som rebellerna får kontroll över en provinshuvudstad sedan år 2016, rapporterar BBC.

Talibanerna har under de senaste dagarna riktat flera koordinerade attacker mot Lashkar Gah i hopp om att ta kontroll över provinshuvudstaden. Rebellerna utförde bland annat en attack mot ett fängelse i centrum av staden – endast några timmar efter att Afghanistans regering placerat ut trupper i området.

Striderna har intensifierats allt sedan maj. Afghanistans president Ashraf Ghani har beskyllt USA för det försämrade säkerhetsläget då amerikanska trupper lämnade landet efter närmare 20 år i området. Enligt president Ghani skedde det här för plötsligt.

– Om afghanska städer faller, kommer USA:s beslut att dra sig tillbaka från landet att ihågkommas som ett av de mest anmärkningsvärda strategiska misstagen inom amerikansk utrikespolitik, säger Afghanistanexperten Nishank Motwani till AFP.

USA har till följd av det ökade våldet i Afghanistan lovat ta emot fler afghanska flyktingar. Många EU-länder har meddelat om samma sak och flera länder har stoppat alla utvisningar till Afghanistan, bland dem Finland.

Enligt afghanska människorättsorganisationen Independent Human Rights Commission har talibanrebellerna utfört flera hämndmord i distriktet Spin Boldak i södra provinsen Kandahar i Afghanistan.

"Talibanerna har jagat och identifierat tidigare och nuvarande regeringstjänstemän och dödat dem, även om de inte har någon roll i den nuvarande konflikten", uppger organisationen.

Enligt organisationen har åtminstone 40 personer dödats av talibanerna och tusentals civila är på flykt.

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC