Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sanslösa norska uppvisningen – Karsten Warholm pulveriserade världsrekordet: ”Det är så sjukt, är det möjligt?”

Från 2021
Uppdaterad 03.08.2021 08:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Karsten Warholm krossade världsrekordet på 400 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var ett lopp som det kommer att talas om under en lång tid framöver, och kronan på verket var Karsten Warholms fantastiska tid. Norrmannen sänkte sitt tidigare rekord med ofattbara 76 hundradelar. Vi är en ny generation som gör fantastiska tider, säger Warholm till Yle.

Karsten Warholm var favorit på herrarnas 400 meter häck, och det fanns förhoppningar om att han skulle kunna utmana sitt eget världsrekord som han satte i Oslo för en månad sedan.

Det blev också ett nytt rekord i Tokyo men ingen hade knappast förväntat sig den rekordslakt som norrmannen bjöd på.

När Warholm korsade mållinjen stannade klockan på ofattbara 45,94. Det är bara att gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen. Det är sant, och tiden är 76 hundradelar snabbare än det lopp Warholm sprang på Bilsett den 1 juli.

– Det är så sjukt. Är det möjligt?, ropade Warholm in i tv-kameran då han såg tiden.

Efter loppet var norrmannen märkbart tagen.

– Jag har alltid sagt att det perfekta loppet inte existerar men efter detta så tror jag kanske att det gör det. Det kom tårar, det här är det största jag har upplevt, säger han enligt NRK.

"Ett lopp för historieböckerna"

Hela medaljtrion i finalen var snabbare än den tid som Kevin Young löpte i OS 1992, och som stod sig som världsrekord fram till den här sommaren.

Tvåan Rai Benjamin sprang på 46,17 medan bronsmedaljören Alison dos Santos gick i mål på 46,72.

– Det här är ett lopp för historieböckerna. Jag har stor respekt för Rai Benjamin, han löper på 46,17 och hade förtjänat en guldmedalj. Vi är en ny generation som gör fantastiska tider.

– Det är många träningstimmar som ligger bakom den här prestationen. Min tränare har sagt att 45 sekunder är möjligt med ett perfekt lopp, och det är sjukt att få till det i OS, säger Warholm till Yle.

Även om Warholm inte fick sätta världsrekordet på en fullsatt arena så var det just sammanhanget som gjorde att han kunde prestera den här tiden.

– OS är väldigt speciellt, det är den största scenen och då kan man pressa ur sig det lilla extra. Jag är väldigt stolt över att jag klarar av att göra det, säger han.

Karsten Warholm och Rai Benjamin i Tokyo.
Bildtext Tvåan Rai Benjamin löpte också snabbare än det gamla världsrekordet.
Bild: Valdrin Xhemaj / EPA-EFE / All Over Press

Loppets tvåa Rai Benjamin grämde sig i sin tur över att ett nästan perfekt lopp som inte fick en guldkantad avslutning.

– Jag ville vinna, det är därför vi är här, men det känns tufft att jag inte kunde slutföra det. Det här är mitt första OS – jag slog världsrekordet men ändå inte, och sprang snabbt men ändå inte tillräckligt snabbt.

– Det finns ändå mycket att vara tacksam för. Det var ett historisk lopp men jag har mycket att bearbeta just nu, säger han till Yle.

Bland resten av konkurrenterna fanns det de som häpnades av Warholms tid.

– När jag såg tiden tänkte jag bara ”holy shit”. Han springer på 45 sekunder, det var folk som sprang på 45 på 400 som tog sig vidare. Karsten sprang precis det med tio häckar framför sig. Han är helt otrolig, säger loppets fyra Kyron McMaster till Expressen.

Resultat, 400 meter häck:

1. Karsten Warholm NOR 45,94 WR
2. Rai Benjamin USA 46,17 NR
3, Alison Dos Santos BRA 46,72 NR
4. Kyron McMaster IVB 47,08 NR
5. Abdelrahman Samba QAT 47,12 SB
6. Yasmani Copello TUR 47,81 NR
7. Rasmus Mägi EST 48,11 NR
8. Alessandro Sibilio ITA 48,77

Diskussion om artikeln