Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finland tillbaka i fasen för allmän samhällsspridning – nya restriktioner träder i kraft

Uppdaterad 03.08.2021 14:03.
Bild på ÅUCS utifrån. T-sjukhuset.
Bildtext Arkivbild. Nu befinner sig Egentliga Finland i fasen för allmän samhällsspridning igen.

Coronaläget har försämrats i Egentliga Finland, och nu befinner sig landskapet igen i fasen för allmän samhällsspridning. Det meddelade Egentliga Finlands coronakoordineringsgrupp på tisdagen.

Alla kriterier för spridningsfasen är nu uppfyllda i Egentliga Finland. Incidensen i landskapet är 174,3 fall per 100 000 invånare under två veckor, och smittspårningsprocenten har sjunkit. Dessutom är 5,1 procent av alla tester positiva. För att kriteriet för spridningsfasen ska uppfyllas måste över 2 procent av testerna vara positiva.

– Även om många låter testa sig, så är andelen positiva tester hög, vilket tyder på stora mängder smitta i samhället. Förra veckan kunde endast hälften av smittfallen spåras, sade Esa Rintala, infektionsöverläkare vid ÅUCS, under ett presstillfälle på tisdagen.

Belastningen på sjukvården har också ökat, och måndagen den 2 augusti vårdades 11 patienter vid ÅUCS för covid-19. Antalet patienter vid intensiven ligger ändå fortsättningsvis på en låg nivå, och ingen har behövt intensivvård vid ÅUCS på grund av covid-19 förra veckan eller denna vecka. Även en del yngre personer har nu varit i behov av sjukhusvård.

Viruset finns i så gott som hela landskapet, även om läget varierar. Flest fall har registrerats i Åbo och Salo. 58 procent av smittfallen uppdagas just nu bland personer i åldern 15-29. 90 procent av fallen är av deltavarianten.

Just nu ska man inte besöka barer, nattklubbar eller festivaler, och studenter ska heller inte ordna fester och kalas i dessa tider.

― Esa Rintala, ansvarig överläkare vid ÅUCS.

Nya rekommendationer träder i kraft

Att landskapet nu befinner sig i spridningsfasen medför också förändringar gällande rekommendationer och restriktioner i landskapet.

Munskydd rekommenderas i alla situationer där det inte är möjligt att hålla avstånd. Också i skolorna rekommenderas munskydd från fjärde klassen och uppåt.

Distansarbete rekommenderas för alla som har möjlighet.

Coronakoordineringsgruppen anser ändå att skolorna kan inleda höstterminen med närundervisning.

Regionförvaltningsverket beslutade om nya begränsningar

På tisdagen beslutade Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland (bestämmelserna på finska) om nya åtgärder gällande sammankomster vid publikevenemang, i enlighet med smittskyddslagens paragraf 58d.

Paragraf 58d innebär att tillställningar inomhus med över 10 deltagare eller på begränsat område utomhus med över 50 deltagare, måste ordnas så att alla som deltar kan hålla säkerhetsavstånd till varandra. Evenemang kan avbrytas om de inte uppfyller kriterierna.

Beslutet gäller endast offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Heikki Mäki direktör för Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland vädjade också till Social- och hälsovårdsministeriet att begränsa restaurangernas och barernas verksamhet, under ett presstillfälle på tisdagen.

Artikeln uppdaterad 3.8.2021 klockan 18:35 med information baserat på Regionförvaltningsverkets beslut. Tidigare stod det även felaktigt att begränsningarna också gäller privata tillställningar.