Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Belle Epoque: Den lilla sjöjungfruns garderob

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 20:31.

I över två års tid har Nationaloperans kostymdesigner Erika Turunen tänkt på hur den lilla sjöjungfrun skall vara klädd. En skimrande fena av paljetter och tunt tyg och kläder som passar hennes nya ben har tagit form.

Erika Turunen inledde sitt skissande genom att först fånga minnesbilder ur barndomen.

- Jag minns hur ljuset skimrade, då jag som liten tittade upp från vattnet mot solen.

Det glittrande ljuset lever nu vidare på Nationaloperans scen i baletten Den lilla sjöjungfrun, som baserar sig på sagan skriven av den danska författaren H.C.Andersen år 1837. Som förberedelse tittade Erika på filmer och bilder av livet under vattnet.

- Genomskinliga medusor och knottriga havsdjur inspirerade mig.

Den lilla sjöjungfun sitter på scenen.

Att offra sin fena

Erika har haft ett tätt samarbete med balettchefen Kenneth Greve. Den här unika baletten är stark och får åtminstone mig att gråta. Att längta efter ben, istället för en fena, blir som en metafor för längtan efter det omöjliga.

- Det lönar sig inte att offra sin fena för att få prinsen.

Balettens budskap är aktuellt också i dag, då många människor känner sig otillräckliga. Unga flickor skall se ut på ett visst sätt och det ger smärta att försöka nå ett orealistiskt mål.

Skönhet och ondska

Erika och Kenneth funderade speciellt mycket på hur havshäxan i Den lilla sjöjungfrun skulle gestaltas. I publiken sitter flera barn och de flesta har sett ondska på film och i videospel.

- Det mest skrämmande är ju ett ont barn.

Havshäxan har fått gestalten av ett barn med långt hår och långa fingrar. Den obehagliga rösten ekar ner från en tron i havet. Havshäxans klädsel går i bläckblått.

Fina damer och herrar i 1800-talets Köpenhamn, gestaltade på scen.

Danskt 1800-tal

Garderoben är mångsidig i baletten. På scenen syns herrskapsfolket klätt i 1800-tals mundering, i bakgrunden charmiga husfasader i Köpenhamn. Det är röd sammet, uniformlika dräkter och ryskinspirerade klänningar med rosenmotiv i rött och svart.

Det mest bedårande är brudklänningen och de vita skimrande festklänningarna som för tankarna till en bal i Vinterpalatset. I baletten Den lilla sjöjungfrun i Helsingfors är skönheten så stark att det onda vattnas ur.

Två damer i vita spetsklänningar, skissade.

Mer om ämnet på Yle Arenan