Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sommarteatrarna fick en publikrik sommar: "Varje plats har varit slutsåld"

Från 2021
Närpes teaters uppsättning av Robin Hood.
Bildtext Närpes teaters uppsättning av Robin Hood.
Bild: Patricia Rosengård

De österbottniska sommarteatrarna kan se tillbaka på en mycket lyckad säsong. Efter två speciella somrar för sommarteatrarna fylldes teaterläktarna på nytt.

Många sommarteatrar har haft fullsatta föreställningar i sommar. Pedersöre teater gav en extra föreställning av Bröderna Lejonhjärta och Korsholms teater gav Vägskälstango som under fjorton föreställningar lockade ungefär tusen besökare.

Närpes teater satte i sommar upp Robin Hood och spelade fjorton föreställningar. Samtliga var slutsålda, berättar ordförande Simon Nystén.

– Vi har haft riktigt fullt. Varje plats har varit slutsåld och vi har haft en jättestor efterfrågan. Folk har frågat om vi kan lägga in ytterligare föreställningar och om det inte skulle finnas en plats på föreställningar. Så det har minst sagt varit en lyckad sommar, säger Nystén.

Nystén tror att suget efter sommarteatrar beror på att de inte hade någon sommarteater i fjol och att det överlag varit få tillställningar det senaste året på grund av coronaläget. Men också för att årets teater var riktad till hela familjen.

– Robin Hood är något som kanske de flesta vuxna känner till, säger Nystén.

– Och vi försöker göra det jättespännande just för barnen så vi har fått bra respons både från ung och gammal.

Varifrån teaterbesökarna kommit är blandat. Men största delen kommer från Närpes och närregionen.

– Men nog har vi också från övriga Österbotten och alla svenska resenärer som är hemma över sommaren, säger Nystén.

Mansperson står på teaterscen, i bakgrunden rött sammetsdraperi.
Bildtext Simon Nystén.
Bild: Privat

På Kuddnäs i Nykarleby spelades 23 föreställningar av Konungens ring i sommar. Också regissör Johan Aspelin har märkt att folk hittat ut till sommarteatrarna. För att kunna göra sommarteater i år begränsades publikantalet och sommarteatern bytte form.

– Vi valde att göra den här som vandringsteater med mindre publik per föreställning så att vi skulle kunna göra den. Vi hade en gräns på 50 personer per föreställning och alla föreställningar var så gott som slutsålda. Folk hittade nog dit vilket gör mig jätteglad.

Vandringsteater är som en vanlig pjäs men istället för att scenerna ändrar framför publiken som sitter stilla är det publiken som går till de olika scenerna.

– Det funkade otroligt bra på Kuddnäs för det är ju så vackert och magiskt ställe annars också. Det var jättefint att vi kunde genomföra det, säger Aspelin.

Enligt Aspelin finns det en längtan bland folk att gå på teater och därför har folk också vågat sig ut.

– Jag tänker också på Lurens sommarteater i södra Finland som också hade så mycket publik de kunde ha. Förstås med restriktioner. Men folk kom nog, säger Aspelin.

– Och jag tror att det har med coronan att göra att folk är trötta och saknar att komma på teater.