Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja: Belarusier kan inte känna sig trygga ens utomlands

Från 2021
Den 26-åriga aktivisten Vitalij Sjisjov i Kiev.  Odaterad bild från Sjisjovs Facebooksida.
Bildtext Vitalij Sjisjov i Kiev. Odaterad bild från Sjisjovs Facebooksida.
Bild: AFP / Lehtikuva

En belarusisk aktivist har hittats död i Ukrainas huvudstad Kiev. Aktivisten Vitalij Sjisjov försvann i samband med en joggingtur och hittades hängd i en park i utkanterna av Kiev, nära sitt hem.

Den 26 år gamla Vitalij Sjisjov hittades i morse död.

Polisen har inlett en förundersökning, och misstänker mord. Också andra dödsorsaker utreds. Det är möjligt att det handlar om ”mord förklätt till självmord”.

Aktivisten Oleg Ovchinnikov säger till nyhetsbyrån AFP att Sjisjov hade misshandlats och att han hade skador i ansiktet.

Sjisov betraktades av regimen som en fara

― Sjisovs organisation Det belarusiska huset

Vitalij Sjisjov flydde från Belarus hösten 2020 efter att ha upplevt sig vara förföljd av myndigheterna. Han bosatte sig i Ukraina och var med om att grunda organisationen Det belarusiska huset. Organisationen hjälper belarusier att fly till Ukraina, hitta boende, jobb och juridisk hjälp.

Sjisjovs organisation anklagar Belarus diktatoriska president Aleksander Lukasjenko och hans regim för mord. Enligt organisationen råder det ingen tvekan om att Sjisov betraktades som en fara för regimen.

Sjisjovs vänner säger att han under den senaste tiden känt sig förföljd när han var ute på joggingtur, uppger den belarusiska människorättsorganisationen Viasna.

Ukraina, Polen och Litauen har blivit fristäder för belarusier som flyr sitt hemland.

"Belarusier kan inte känna sig trygga ens utomlands"

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har skickat sina kondoleanser till Sjosjovs familj.

– Inte ens utomlands kan belarusier känna sig trygga så länge det finns personer som vill hämnas på dem och dölja sanningen genom att göra sig av med vittnen, säger hon i ett uttalande på appen Telegram.

Hon tackar också de ukrainska myndigheterna för att de inlett en mordundersökning.

Svetlana Tichanovskaja i London 3.8.2021
Bildtext Svetlana Tichanovskaja i London.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tichanovskaja befinner sig i Storbritannien där hon har tagits emot av premiärminister Boris Johnson.

Enligt Tichanovskaja kan det handla om ett brott i fallet Sjisjov. Hon konstaterade samtidigt att den verkliga sanningen kommer fram först efter utredningar.

Belarusisk sprinter också i rampljuset

Samtidigt har också ett annat fall med koppling till Belarus fått stor uppmärksamhet.

I måndags fick den belarusiska sprintern Kristina Timanovskaja skydd på den polska ambassaden i Tokyo efter att hon vägrat återvända till Belarus från OS i Japan.

Timanovskaja avlägsnades från den belarusiska OS-truppen efter att ha kritiserat lagledningen. Hennes chefstränare meddelade henne att en order uppifrån har kommit om att Timanovskaja måste åka hem. Hon vägrade dock återvända till Belarus och ringde den japanska polisen på flygplatsen.

Polen har beviljat Timanovskaja humanitärt visum. I dag sa den 24-åriga sprintern Timanovskaja i en videointervju att det är uppenbart att hon skulle ha stått inför någon form av straff om hon hade återvänt till Belarus.

Myndigheterna i Belarus har under de senaste veckorna ökat pressen på organisationer och oberoende medier. Under juli månad utförde myndigheterna hundratals räder på kontor och i aktivisters och journalisters lägenheter runt om i Belarus. Tiotals personer greps.

Källor: Reuters, AP, AFP