Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tog bakdörren till medaljmatcherna – där tappade Arvi Savolainen sin ledning och missade OS-bronset

Från 2021
Uppdaterad 03.08.2021 14:57.
Arvi Savolainen i OS i Tokyo.
Bildtext Arvi Savolainen åker inte hem med en medalj.
Bild: Lehtikuva

Mira Potkonen säkrade Finlands andra medalj i OS på tisdagen, men Arvi Savolainen mäktade inte med att kånka hem en till bronsmedalj. Han inledde starkt, men i andra perioden gick det finländska brottarhoppets chanser i tusen bitar.

Arvi Savolainen tog bakdörren till kampen om OS-bronset i 97-kilosklassen i grekisk-romersk brottning – men väl där lyckades han inte ta Finlands första OS-medalj i brottning sen Aten 2004.

Savolainen slog Uzur Dzhuzupbekov från Kirgizistan i återkvalet tidigt i morse och i bronsmatchen stötte Savolainen på den tuffa iraniern Mohammadhadi Saravi. Saravi förlorade semifinalen mot Savolainens överman Artur Aleksanjan i går och fick nöja sig med att brottas om tredjeplatsen under tisdagens finalpass i Tokyo.

Bronsmatchen startade jämnt och halvvägs ledde Savolainen med 1–0. Efter en dryg minuts brottning gick Savolainen upp i en 1–0-ledning efter passivitetsvarning för Saravi, men finländaren kunde sen inte utnyttja sitt parterröverläge.

I andra perioden utökade Savolainen till 2–0, men iraniern kvitterade relativt snabbt till 2–2.

Med två minuter kvar av matchen var bronset alltså på väg mot Iran – och när Saravi fick omkull Savolainen en gång till var läget riktigt prekärt. På ungefär en minut gick Savolainen från en 2–0-ledning till 2–5-underläge.

En tröttkörd finländare

Sista minuten försökte en tröttkörd Savolainen förgäves få till en scenförändring, men i stället var det Saravi som skickade Savolainen i mattan en gång till.

9–2 till slut för Irans pinfärske OS-bronsmedaljör.

Båda brottarna flämtade våldsamt efter slutsignalen. Savolainen satte sig besviken och utpumpad vid sidan av mattan – hans första OS-resa slutade med en delad femteplats.

I OS-brottning delas två bronsmedaljer ut och polacken Tadeusz Michalik tog den andra bronspengen i 97-kilosklassen.

I finalen kunde lårskadade Artur Aleksanjan – regerande olympisk mästare i viktklassen – inte göra sig själv rättvisa. Ryssen Musa Jevlojev vann guld efter en 5–1-seger.

Diskussion om artikeln