Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP:s Matias Mäkynen om kritiken mot regeringens coronaledarskap: Makten gällande begränsningarna ligger på den lokala nivån

Från 2021
Matias Mäkynen.
Bildtext Matias Mäkynen säger att det skulle vara bra om man kunde göra skolstarten tryggare, då coronaläget ser dystrare ut.
Bild: Lehtikuva

Det är inte mycket mer som kunde ha gjorts för att bekämpa coronaviruset under sommaren. Lagstiftningen har varit uppdaterad och makten gällande begränsningarna ligger på den lokala nivån, säger Socialdemokraternas Matias Mäkynen.

Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo var på måndagen ute och krävde coronaåtgärder av regeringen. Enligt Orpo ligger det operativa ansvaret för hur landet leds under krisen hos regeringen.

Orpo sa att vi bland annat behöver de så kallade coronapassen, klara direktiv för hur vi ska agera och för hur ansiktsskydd ska användas i det här epidemiläget.

Det största regeringspartiet Socialdemokraternas tredje vice ordförande Matias Mäkynen säger att det inte är mycket mer som kunde ha gjorts under sommaren.

Lagstiftningen har enligt Mäkynen varit uppdaterad och makten gällande begränsningarna ligger på lokalnivå.

– Vi går enligt den normala lagstiftningen, vilket betyder att kommuner och regionalförvaltningen har makten. Det är också bäst att vi fattar regionala beslut som är baserade på den regionala situationen.

Utgångspunkten är att barnen och de unga får ta del av närundervisning i skolorna

Skolstarten har varit på mångas läppar. Barnen och de unga börjar skolan på olika håll i landet inom några dagar.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) stakade nyligen ut att utgångspunkten är att barnen och de unga får ta del av närundervisning då skolorna börjar.

Matias Mäkynen säger att det skulle vara bra om man ännu kunde lägga fram något som gör det tryggare att börja skolan. Han nämner gruppstorlekarna som ett exempel.

Ett tomt klassrum.
Bildtext Ännu gapar klassrummen tomma. Men det väntas bli liv och rörelse nästa vecka.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Regeringen möts på torsdag för att diskutera coronaläget. Statsminister Sanna Marin (SDP) sa till Uutissuomalainen att en uppdatering av hybridstrategin är på gång.

Enligt Marin betonas de lokala punktåtgärderna i uppdateringen. Beslut är att vänta i mitten av månaden.

Realistiskt med coronapass i slutet av oktober, om regeringen ger en proposition

Många, senast Orpo på måndagen, har krävt coronapass för befolkningen.

Riksdagen inleder sitt arbete tisdagen den 7 september och den politiska processen tar sin tid. Coronapassen skulle i teorin kunna lanseras i slutet av oktober.

Det förutsätter en regeringsproposition om saken.

– Om regeringen ger en proposition så tror jag att vi får beslutet fattat. Den viktigaste principen är att man inte ska kunna använda passen inom den offentliga servicen, utan att de har att göra med olika fritidsaktiviteter som evenemang och att gå på restaurang, säger Matias Mäkynen.