Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Turismen och byskolorna engagerar i Hangö – kommande fullmäktigeordförande Aila Pääkkö vill föra fram de inflyttade Hangöbornas röst

Två kvinnor sitter på stolar i en trädgård. Den ena håller upp ett barn och den andra håller i barnets hand.
Bildtext Socialdemokraten Aila Pääkkö och Hangöbon Paulina Rökman diskuterar vad som är viktigt för dem i Hangö.

Byskolornas framtid och relationerna mellan fast bosatta och sommargäster är ämnen som väcker mycket känslor och debatt i Hangö. Hangös nya fullmäktigeordförande Aila Pääkkö betonar turismens fördelar och visionerar om ett tvåspråkigt skolcampus.

I kommunalvalet i juni var endast 19 procent av de invalda i Hangöfullmäktige kvinnor, även om det finns röstdrottningar bland dem.

Nu står det klart att Hangö på sitt fullmäktigemöte nästa veckas tisdag (10.8) kommer att föreslå socialdemokraten Aila Pääkkö att bli första kvinnan i Hangö att leda ordet i fullmäktige.

Yle Västnyland träffade kommunpolitikern Pääkkö hemma hos Hangöbon Paulina Rökman, som är tvåbarnsmamma och egenföretagare, bosatt i Hangöby, för att diskutera vad de tycker är viktigt i hemstaden.

En kvinna står i en trädgård framför ett äppelträd.
Bildtext AIla Pääkkö vill föra fram de inflyttade Hangöbornas röst i beslutsfattandet. Till exempel turismen har väckt reaktioner bland invånare, men Pääkkö vill att politikerna riktar blicken mot dess fördelar.

Det här blir Aila Pääkkös tredje fullmäktigeperiod i Hangö. Hon har bott här de senaste 12 åren och ser sig som en röst för dem som valt att flytta till Hangö.

– Hangö är en vacker sommarstad som många har flyttat till från annat håll. Många finskspråkiga invånare har inte sina rötter här - kanske jag talar för dem.

Turismen klyver Hangöborna

Paulina Rökman lyfter fram att den ökade turismen är någonting som inte alla Hangöbor är nöjda med. 

– Jag tror att många Hangöbor känner att det är mycket som ges till turisterna och det tas bort från oss som bor här året runt, säger Rökman.

– Det ser ut som att staden hamnar sätta staden i skick för turisternas skull. Och det till det går det åt pengar, det är helt klart, säger Pääkkö.

Pääkkö ser det ändå inte som något problem, utan betonar turismens fördelar.

– De fast bosatta Hangöborna är mera emot turismen, snarare än att de skulle se den som en möjlighet som bringar in pengar, säger Pääkkö.

– Det är tråkigt med den här polariseringen mellan Hangöbor och, ska vi säga "sommarhangöbor" och turister, säger Rökman.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Nya fullmäktigeordförande Aila Pääkkö vill föra fram de inflyttade Hangöbornas röst
Nya fullmäktigeordförande Aila Pääkkö vill föra fram de inflyttade Hangöbornas röst - Spela upp på Arenan

Flera turister belastar miljön

Rökman lyfter fram turismens belastning på miljön. Bland annat på Tulludden och Vedagrundets strand har det ökade antalet besökare har börjat slita på naturen på området som klassificeras som naturskyddsområde. Slitaget har gjort att man nu slopar strandens status som allmän badstrand.

Också husbilarna i centrum och deras påverkan på miljön har väckt livlig debatt.

– Vi borde ha bättre parkeringsplatser, det är det största problemet. Om vi inte har parkeringsplatser parkerar de verkligen varsomhelst, det är lite vilda västern, säger Pääkkö.

En kvinna med ett barn i famnen i en trädgård.
Bildtext Paulina Rökman är mammaledig företagare med sonen Filip, 6 månader. Hon vill att Hangö är en livskraftig och barncentrerad småstad som värnar om den fantastiska miljön.

Bevara byskolorna eller satsa på större enheter?

Rökman lyfter fram en hjärtefråga, nämligen byskolornas framtid. Hon har själv varit med och kämpat för Hangöby skolas framtid.

– Det är inte bara en utgiftsfråga, förhoppningsvis, utan en fråga om livskraften i byn.

Pääkkö har en vision om ett tvåspråkigt skolcampus för elever ända upp till gymnasieåldern.

På det här sättet skulle man använda de resurser som finns mera effektivt istället för att hålla igång byskolor som helt enkelt inte har tillräckligt elever, säger hon.