Allt fler arbetsgivare erbjuder tjänstecyklar till anställda – men global cykelbrist sätter käppar i hjulen
I år har många arbetsgivare blivit ivriga på att erbjuda tjänstecyklar till sina anställda. Det beror på att cykelförmånen numera är skattefri upp till 1 200 euro i året. Men trenden råkar sammanfalla med en global cykelbrist som uppstått till följd av coronapandemin.
Den så kallade cykelförmånen innebär att din arbetsgivare köper eller leasar en cykel åt dig.
Tidigare var du tvungen att betala skatt för en tjänstecykel. Men i början av året blev tjänstecykeln en skattefri arbetsförmån upp till 1 200 euro per år.
Därför har många arbetsgivare nu fått upp ögonen för cykelförmånen.
– Det var möjligt att ta tjänstecykeln i bruk redan tidigare, men utan skattefriheten var det inte särskilt lockande. Men nu är intresset för cykelförmånen betydligt större och fler arbetsgivare erbjuder sina anställda tjänstecyklar, berättar verksamhetsledare Vellu Taskila vid Cykelförbundet.
Enligt Taskila tackar både klimatet och folkhälsan då fler väljer att ta cykeln till jobbet i stället för bilen. Dessutom får man använda tjänstecykeln på fritiden.
Magnus Liljestrand jobbar på ett företag som för tillfället leasar tjänstecyklar åt cirka 500 arbetsgivare. Han bekräftar att intresset för cykelförmånen blivit större.
Sedan årsskiftet har företaget fått hundratals förfrågningar av arbetsgivare som överväger att ta förmånen i bruk.
– Intresset har definitivt vuxit avsevärt, till och med explosionsartat. Skattefriheten har lett till att stora företag, kommuner och offentliga sektorn nappat på det här.
Pandemin har lett till cykelbrist
Intresset för tjänstecyklar sammanfaller med en global cykelboom. Under pandemin har försäljningen av cyklar ökat både globalt och på den inhemska marknaden.
Det är särskilt den eldrivna cykeln som lockar. I fjol ökade försäljningen av elcyklar med över 30 procent, uppger finska Yle.
– Under pandemin har människor rest inrikes och kanske använt resekassan till att köpa en ny cykel. Annars sitter man mest hemma, men med en cykel kan man åka lite längre ut i naturen. Det här är säkert en anledning till att efterfrågan på cyklar är så hög i Finland och världen, berättar Taskila.
Men leveranserna har inte lyckats leva upp till efterfrågan. Det beror också på pandemin.
En stor del av cykelproduktionen sker i asiatiska länder, där fabrikerna varit tvungna att stänga ner eller minska produktionen av cykeldelar till följd av coronabegränsningar. Till exempel stängde det japanska företaget Shimano, som tillverkar cykelutrustning, ner sin fabrik i Malaysia senast i juni, rapporterar Cycling Weekly.
Utan cykeldelar går det i sin tur inte att sätta ihop nya cyklar.
Småföretag drabbas värst
Enligt Liljestrand har cykelbristen blivit ett påtagligt problem i år. I våras har cykelaffärerna framgångsrikt sålt slut på sina förhandsbeställningar, men under säsongen har det blivit svårt för dem att få in fler cyklar.
Det är småföretagen som drabbas värst.
– Större återförsäljare har klarat sig betydligt bättre eftersom de djärvt gjort stora förhandsbeställningar, konstaterar Liljestrand.
Cykelbristen påverkar också tillgången till tjänstecyklar.
– Vi samarbetar med cykelaffärer som erbjuder cyklar till våra kunder. På grund av cykelbristen är det svårt för våra samarbetspartners att erbjuda cyklar till sina egna kunder på civilmarknaden. Precis på samma sätt är det svårt för våra kunder att få en egen cykel.
Det går inte att med säkerhet förutspå hur länge bristen på cyklar fortsätter. Men många fabriker har uppmärksammat problemet och har utökat produktionen av cykeldelar.
Därför är Liljestrand ganska optimistisk inför framtiden.
– Just nu ser det ut som att nästa år blir utmanande. Men nu är återförsäljarna och importörerna medvetna om situationen och vågar göra förhandsbeställningar med större mod. Nu är det svårt att få tag på cyklar, men det kommer nog att återställa sig igen.
