Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionen tillbaka i fasen för samhällsspridning – skolorna inleder med närundervisning, munskydd rekommenderas utomhus under offentliga evenemang

Uppdaterad 03.08.2021 18:57.
Människor går över gatan i Helsingfors.
Bildtext Antalet coronafallen har ökat snabbt under juli månad.

Antalet nya coronafall har stigit ordentligt i Finland under juli månad och nu övergår huvudstadsregionen, Egentliga Finland och Birkaland i fasen för samhällsspridning. Övriga Nyland tillhör fortsättningsvis accelerationsfasen, skriver STT.

Skolåret i Helsingfors, Esbo och Vanda inleds ändå med närundervisning för både grundskolan och andra stadiets utbildning.

– Enligt mig är det här helt berättigat, för även om sjukdomsbördan kan öka på grund av träffarna, så har vi i alla fall motståndskraft i befolkningen tack vara vaccineringarna, säger Timo Aronkytö som är biträdande stadsdirektör i Vanda till STT.

Huvudsstadsregionens coronagrupp fattade beslutet om att övergå till fasen för samhällsspridning under eftermiddagen. Behovet av sjukhusvård har sakta stigit och arbetsbördan har ökat för social- och hälsovårdssektorn, uppger coronagruppen i ett pressmedddelande på Helsingfors stads webbplats.

Coronaviruset sprids just nu speciellt på platser med mycket socialt umgänge och där det är svårt att hålla avstånd. Smittkedjorna är ofta kopplade till nattklubbar, restauranger, barer och stora publikevenemang.

Övriga Nyland kvar i accelerationsfasen

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts förvaltningsläkare Teppo Heikkilä uppger för STT att övriga Nyland fortsättningsvis befinner sig i accelerationsfasen.

Heikkilä tillägger att Nylands coronakoordineringsgrupp under tisdagen beslutade att fortsättningsvis rekommendera distansarbete och användning av munskydd i Nyland. Till skillnad från tidigare rekommenderar man att människor använder munskydd också under offentliga evenemang som ordnas utomhus.

I Finland klassas spridningen av coronaviruset utifrån tre faser: basnivå, accelerationsfas och samhällsspridning. Den tredje fasen, alltså fasen för samhällspridning, innebär i praktiken att smittan på allvar fått fotfäste i samhället.

När ett område övergår till fasen för samhällsspridning innebär det att regionförvaltningsverket kan besluta om nya restriktioner som rör sammankomster och statsrådet kan välja att skärpa restriktionerna som rör restauranger.

På torsdagen ska regeringen få en grundlig genomgång av coronaläget men enligt regeringskällor kommer man inte att fatta något beslut om nya riktlinjer.

Försämrat coronaläge också i Egentliga Finland och Birkaland

Tidigare under tisdagen meddelade Egentliga Finlands coronakoordineringsgrupp att landskapet nu uppfyller alla kriterier för spridningsfasen. Incidensen har stigit och antalet positiva testresultat ökat.

– Även om många låter testa sig, så är andelen positiva tester hög, vilket tyder på stora mängder smitta i samhället. Förra veckan kunde endast hälften av smittfallen spåras, sa Esa Rintala, infektionsöverläkare vid ÅUCS, under ett presstillfälle på tisdagen.

I Birkaland ser läget liknande ut.

97 vårdas på sjukhus just nu

I dag har man i Finland rapporterat 692 nya fall av coronaviruset. Nästan hälften av fallen har konstaterats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt där incidensen nu ligger på 205 fall per 100 000 invånare.

– Det berättar att smittoläget har försämrats. Smittfallen har ökat kraftigt bland de yngre åldersgrupperna, de som är under 40 år, och därför behöver allt fler unga personer sjukhusvård, sa sjukhusdistriktets förvaltningsöverläkare Teppo Heikkilä till Yle Uutiset igår.

För tillfället vårdas 97 personer på sjukhus till följd av covid-19, vilket är fyra fler än igår.

Källa: Yle Uutiset, STT, Huvudstadsregionens coronagrupp