Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Savolainen helt förkrossad efter missade medaljen: “Lärdomen är att det känns ännu jävligare än jag hade trott”

Från 2021
Uppdaterad 03.08.2021 18:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

Mest bedrövade finländaren i OS hittills? Arvi Savolainen efter sin förlust i bronsmatchen är en stark kandidat. Brottaren var otröstlig och ifrågasatte värdet i hela sin idrottssatsning.

Sakta, med långa, tunga steg, kom Arvi Savolainen vandrande genom intervjuzonen i Makuharis mässcentrum i Tokyo, som är skådeplatsen för den olympiska brottningen.

22-åringen hade just förlorat sin bronsmatch mot iraniern Mohammadhadi Saravi, kom med bedrövad min fram till den finländska journalisthopen och försökte förklara vad som gick igenom hans huvud.

– Här hade jag mitt livs chans. Formen och alla ingredienser fanns, men det smakade bara inte, säger en oerhört besviken Savolainen till de finländska journalisterna på plats. 

– Vissa möjligheter kommer väldigt sällan och när man sedan inte tar vara på dem känns det tröstlöst. Det är ganska så många svettdroppar till nästa möjlighet, säger Savolainen med en stor vit handduk runt halsen.

Ledning med två poäng

Och då hade bronsmatchen ändå börjat så bra.

Det var medaljstämning i hela brottningshallen och när Savolainen och Saravi gick upp på mattan och började kämpa om en bronspeng i 97-kilosklassen berättade speakern att det var två tidigare juniorvärldsmästare som nu brottades mot varandra.

Savolainen plockade de två första poängen och matchen såg ut att gå blåvit väg.

Speakern förklarade ivrigt att Finland är en “quite accomplished” brottningsnation, som i OS-historien vunnit 58 medaljer i grekisk-romersk stil, medan Iran låg på sju medaljer.

Attackerade som en galning

Ännu efter två tredjedelar av bronsmatchen såg det ut att gå finländsk väg. Sedan vände allt, och Iran kunde reducera statistiken till 8–58.

– Matchen var under kontroll hela tiden. Sen kändes det att den var för bra under kontroll. Jag fattade inte att motståndaren utnyttjar det om jag går upprätt och attackerar som en galning. Attackerar mot vad, det vet jag inte, men helt klart mot fel mål, beskiver Savolainen en halvtimme senare i intervjuzonen.

Den totala vändningen ledde till en iransk storseger med poängen 9–2.

Närbild på en kamp mellan två brottare med ansiktena nära varann.
Bildtext Arvi Savolainen började strålande, men säckade ihop mot slutet av sin bronsmatch.
Bild: /All Over Press

Saravi var så trött att hans tränare fick bära bort honom från mattan efter slutsignalen. Savolainen, klädd i landslagets vitröda brottningstrikå med Finlands lejon på magen satte sig på en trappa vid sidan av mattan och lät misslyckandet sjunka in, innan han tog itu med intervjuzonen.

– Vad jag lärde mig? Att det här känns ännu jävligare än jag nånsin trott, svarar Savolainen på frågan om vilka lärdomar som OS-turneringen gav en 22-årig brottartalang.

– Visst är man som 22-åring mogen för vad som helst. Framför allt känns det som att jag har gjort så mycket att det skulle vara hög tid att kunna hantera såna här situationer. Jag orkar inte göra uppoffringar i all oändlighet. Många gånger har jag frågat mig om jag orkar med det här. Så tungt är det, säger Savolainen.

Gav allt, fick inget

OS i Tokyo innebar för Arvi Savolainens del fyra matcher. Det blev två segrar och två förluster. Det kom fram att han inte riktigt håller medaljklass i konkurrens med världseliten, men att han är på väg dit. 

Slutresultatet blev en femte plats, helt säkert en av Finlands bästa placeringar när OS ska sammanfattas på söndag.

Men sannerligen inget som tröstar en tröstlös brottare.

– Nu finns det bara en väldigt tung förlust i bakfickan. Jag gav allt men fick inget med mig tillbaka.

– Jag önskar att jag i nåt skede skulle vakna upp och få gå ut på mattan igen. En önskan som inte lär gå i uppfyllelse, säger Savolainen och försvinner iväg.

Stegen är lika långsamma och tunga som före pratstunden. När han till slut vandrat ur intervjuzonen drar han den vita handduken över huvudet och begraver sig i den.

Diskussion om artikeln