Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol: Elektronisk fotboja och begränsad rörelsefrihet för Navalnyjs allierade Ljubov Sobol - rysk opposition förtrycks allt mer

Från 2021
En elektronisk fotboja som Lyubov Sobol måste använda
Bildtext En elektronisk fotboja som Lyubov Sobol måste använda.
Bild: /All Over Press

En rysk domstol har beslutat att den politiska aktivisten Ljubov Sobols rörelsefrihet begränsas i 18 månader. Hon är nära allierad med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Sobol straffas för brott mot coronavirusregler. Hon anklagas för att ha riskerat att sprida coronaviruset då hon på sociala medier uppmanade folk att delta i en demonstration till stöd för Navalnyj i januari, då han återvände till Ryssland efter att han behandlats för förgiftning i Tyskland.

Ljubov Sobol är en av många Navalnyj-allierade som har utsatts för press. Hon blev känd år 2019 då hon gick i hungerstrejk efter att ha blivit förbjuden att ställa upp i lokala val.

Enligt den ryska oppositionen har myndigheterna intensifierat sina skrämselkampanjer mot oliktänkande inför parlamentsvalet i september.

I juni definierades Navalnys organisationer som extremistiska vilket hindrade en del potentiella kandidater att ställa upp.

Oppositionsaktivisten och juristen Ljubov Sobol samt hennes jurist Vladimir Voronin i en domstol i Moskva 3.8.2021
Bildtext Oppositionsaktivisten och juristen Ljubov Sobol samt hennes jurist Vladimir Voronin. Domstol i Moskva 3.8.2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sobol har planerat att ställa upp i parlamentsvalet

Den 33-åriga Ljubov Sobol är en av nyckelfigurerna i den nya generationen av oppositionella utmanare. Hon hade planerat att ställa upp som kandidat i valet i höst.

Hennes advokat Vladimir Voronin säger att domstolen har förbjudit Sobol att lämna sitt hem mellan klockan 22 och klockan 6. Hon får inte delta i massevenemang eller lämna Moskva.

Sobols rörelsefrihet begränsas nu med en elektronisk fotboja. Domen kan skärpas om det visar sig att hon bryter mot de bestämmelser som gäller henne.

Domen fördöms

"Ett och ett halvt års begränsad frihet för ett fiktivt fall utan offer", skriver Navalnys taleskvinna på Twitter. Hon sitter för närvarande själv i husarrest.

Flera andra oppositionspersoner väntar på en dom i det så kallade "sanitärfallet" där oppositionspersoner anklagades för att ha brutit mot coronavirusregler vid sammanträden som ordnats till stöd för den fängslade Kremlkritikern Navalnyj.

Några av Navalnyjs främsta medarbetare har lämnat Ryssland.

Västländerna har fördömt Moskvas stämplande av Navalnyjs organisationer som extremistiska.

Oppositionsaktivisten Ljubov Sobol utanför en domstol i Moskva 3.8.2021
Bildtext Oppositionsaktivisten Ljubov Sobol utanför domstolen i Moskva 3.8.2021.
Bild: /All Over Press

Källor: AFP, Tass