Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Majestätisk Duplantis marscherade felfritt till OS-guld – och gav sedan världsrekordet en rejäl match: "Ska inte klaga"

Uppdaterad 03.08.2021 17:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Två nordiska världsrekord på samma OS-dag var så nära. Då favoritlekkamraterna var borta ur spel tog Armand Duplantis över showen i stavfinalen totalt.

Så länge som det också fanns konkurrenter med i tävlingen var Armand Duplantis en maskin. Svenskens hopp över 555, 580, 587, 592, 597 och 602 såg självklara ut.

Stavfebern var total i grannlandet då superstjärnan betade av höjd efter höjd med sanslös lätthet.

– Det är bland det sjukaste jag har sett! En chocköppning. Jag har aldrig sett ett hopp med större marginal på de höjderna, konstaterade SVT-experten Alhaji Jeng direkt efter första hoppet.

– Det är det värsta jag sett tror jag, var Discovery Plus-kollegan Peter Häggströms reaktion på samma hopp.

Armand Duplantis flyger i luften.
Bildtext Armand Duplantis gjorde en fenomenal final.

21-åringen var högt över alla höjder och hans felfria serie kändes mest som en uppvärmning inför friidrottskvällens klimax – försöken på världsrekordhöjden 619.

Brassen Thiago Braz vann i hemma-OS i Rio för fem år sedan och tog brons med resultatet 587 nu. Duplantis främste utmanare blev amerikanen Chris Nilsen, som klarade 597, men rev ut sig på 602.

– Det är så galet att jag har vunnit OS-guld, det känns som när jag var ett litet barn. Det här var min dröm, men det är bara stavhopp, säger guldhjälten Duplantis till svenska Discovery Plus.

"Ska inte klaga så mycket"

Efter att guldet var säkrat började den verkliga prövningen för Duplantis. Ribban upp på 619 och hela friidrottsvärldens fokus låg på stavplatsen.

Och för ett ögonblick verkade det som att svensken också fixat rekordet på sitt första försök. Men ribban kom till slut ned efter att ha gungat av en brösttouch, och hans andra hopp blev en limbo. Det sista hoppet var åter vasst, men det blev till slut bara ett nordiskt världsrekord på tisdagen efter Karsten Warholms bragdlopp på morgonen.

– Det var väldigt nära, väldigt nära. Men jag ska inte klaga så mycket. Ett världsrekord är så klart mer perfekt, men det är en perfekt kväll, tycker Duplantis.

På de tomma läktarna firade hans föräldrar.

– Utan mamma och pappa skulle jag inte vara här i dag, de betyder så mycket. Det är mitt första OS-guld och vi har drömt om det väldigt länge.

I finalen saknades amerikanen Sam Kendricks, som coronasmittades före tävlingarna. Dessutom skadade sig ett annat världsnamn, Renaud Lavillenie, redan i uppvärmningen. Fransmannen kom endast över 570.

Programmet är inte längre tillgängligt
Renaud Lavillenie faller illa i uppvärmningen
Renaud Lavillenie faller illa i uppvärmningen - Spela upp på Arenan

Kvällspassets friidrottsmedaljörer

H, stav:

1. Armand Duplantis SWE 602

2. Christopher Nilsen USA 597 PB

3. Thiago Braz BRA 587 SB

D, slägga:

1. Anita Wlodarczyk POL 78,48 SB

2. Zheng Wang CHN 77,03 SB

3. Malwina Kopron POL 75,49 SB

D, 800 meter:

1. Athing Mu USA 1.55,21 NR

2. Keely Hodgkinson GBR 1.55,88 NR

3. Raevyn Rogers USA 1.56,81 PB

D, 200 meter:

1. Elaine Thompson-Herah JAM 21,53 NR

2. Christine Mboma NAM 21,81

3. Gabrielle Thomas USA 21,87