Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt går in i accelerationsfasen – inga rekommendationer om distansundervisning eller hobbyverksamhet

Från 2021
Medelålderskvinna med axellångt blont hår och munskydd tittar in i kameran.
Bildtext Marina Kinnunen säger att sommaren inte blev så lugn som man hade hoppats.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Efter flera månader på basnivå går Vasa sjukvårdsdistrikt åter in i accelerationsfasen. Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen säger att man följer med läget och är redo att ge nya rekommendationer om situationen förvärras.

För första gången sedan april befinner sig Vasa sjukvårdsdistrikt än en gång i coronaepidemins accelerationsfas. Det fastslog Österbottens coronasamordningsgrupp på sitt möte på tisdagen.

– Vi var tvungna att konstatera att vi inte längre ligger på basnivån, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Den senaste veckan har andelen positiva coronatester i Vasa sjukvårdsdistrikt mer än fördubblats, samtidigt som incidensen har stigit och antalet personer i karantän har ökat. På tisdagen är incidensen i distriktet 41.

Tar inte ställning till distansundervisning

Några större förändringar i rekommendationerna är inte aktuella ännu, men Kinnunen säger att man följer med läget och är beredda att ge ytterligare rekommendationer om läget förvärras.

– Det är bra att vi har haft en rekommendation om användning av munskydd hela tiden, konstaterar hon.

Coronagruppen tar inte i det här skedet ställning till skolor eller hobbyverksamhet. Däremot rekommenderar man österbottningarna att vara försiktiga i samband med privata tillställningar.

– Ju mindre folk desto bättre, säger Kinnunen.

Coronagruppen har gett sin lägesbild till Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. Enligt tidningen Ilkka-Pohjalainen (bakom betalmur) kan regionförvaltningsverket besluta om eventuella restriktioner i området vid ett möte på onsdag.

"Man måste bara orka"

Tidigare har man spekulerat om huruvida vi kan gå tillbaka till en mer normal vardag i höst. Som läget ser ut nu tror Kinnunen inte att det är möjligt.

– Många trodde ju att sommaren skulle bli väldigt lugn, men så blev det ju inte. Jag tror tyvärr inte att det här går över så väldigt snabbt, säger Kinnunen.

Viktigast just nu är enligt Kinnunen att man fortsätter följa rekommendationerna och att alla som kan tar sitt vaccin.

– Nog tror jag alla vet vad som är bäst och tryggast, man måste bara orka.

Enligt Kinnunen ser vaccinationstakten i distriktet bra ut. På måndagen hade 77 procent av alla över 12 år fått den första dosen.

Diskussion om artikeln