Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långa väntetider för att ansöka om pass – i Åbo kan man vara tvungen att vänta i en månad

Från 2021
En massa pass i en låda, och en hög pass bredvid.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Under sommaren har många lagt märke till att det är dags att ansöka om nytt pass eller ID-kort, efter att passen legat hemma i lådorna under coronaåret. Vid Åbo polisstation tar det upp till en månad att få ett nytt pass.

I takt med att det blir mer aktuellt att resa har det blivit rusning på polisens handläggningsenhet i Åbo. Enligt Kommissarie Jutta Store vid Åbo polisstation, är det flera faktorer som leder till långa köer.

- Det beror också på resursplaneringen, vi har flera anställda som åker till olika stationer, berättar Store.

Polisen uppmuntrar folk till att påbörjar sin passansökan på nätet, men i vissa fall måste man ta sig till polisstationen för att slutföra sin ansökan. Det kan exempelvis handla om pass eller identitetsbevis för barn eller personer som inte har uppdaterat sina fingeravtryck på sex år, berättar kommissarie Store.

- Om passet är föråldrat måste man komma till stationen för att identifiera sig innan man kan få ett nytt pass, påminner Store.

Huvudingången till Åbo polisstation
Bildtext Långa väntetider för att få en tid på Åbo polisstation.
Bild: Yle/Christopher Marins

För att behandlingen av passansökan ska löpa så smidigt som möjligt lönar det sig även att ha alla dokument i skick och ett passfoto innan man kommer till stationen.

Extra lördag ordnades för att förkorta passköer

Under försommaren ordnades en extra dag avsedd för att förkorta passköerna. Då kunde man boka tid för att ansöka om nytt pass. Enligt Store var försöket effektivt.

- Vi behandlade över 200 ansökningar under den dagen. Det finns absolut planer att införa flera så kallade passlördagar. Eventuellt redan i augusti, men det finns inte något specifikt datum än, säger Store.

Då speciallördagen ordnades meddelades det inte om lediga tider i förtid, ändå blev alla tider fullbokade på en dag. Enligt Store tyder det på att många har svårt att hitta lediga tider.

För att hitta en ledig tid tipsar polisen om att man regelbundet ska följa med i bokningskalendern. Då kan man hitta flera lediga tider som annulerats eller så kan flera tider ha lagts till.

Nya krav på ID-kort ska inte påverka köerna

Till följd av en lagändring ska ID-korten uppdateras med fingeravtryck och identitetskorten får även ett nytt utseende från och med augusti. Det informerar polisen om på sin webbplats.

Enligt kommissarie Store ska detta inte påverka köerna och man behöver inte söka om ett nytt ID-kort förrän det nuvarande går ut.

- Våra anställda har koll på hur allt ska gå till, så det ska inte förlänga köerna. Har man ett giltigt ID-kort kan man använda det tills det går ut, sedan uppdateras det nya med fingeravtryck, berättar Store.

Diskussion om artikeln