Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sara Kuivistos framgångar inspirerar unga idrottare i Borgå Akilles: "När jag ser någon från föreningen lyckas förstår jag att det är möjligt"

Från 2021
Uppdaterad 04.08.2021 17:37.
Fem stycken unga idrottare ler mot kameran
Bildtext Från vänster: Linus Henriksson, Thomas Isaksson, Elliot Schmidt, Victor Lindroos och Ida Finell. Alla fem ungdomar är med i Borgå Akilles idrottsförening.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Sara Kuivisto är ett namn som knappast undgått någon under de senaste dagarna. Medeldistanslöparen Kuivisto har skördat fantastiska framgångar i OS i år. Hon löper för Borgå Akilles, och flera lokala idrottare ser upp till henne.

På Centralidrottplanen i Borgå tränar Borgå Akilles för fulla muggar. Den här dagen är vädret lite svalare, vilket säkert är skönt för de unga idrottarna.

- Det känns speciellt då man sett henne träna här på planen, säger Victor Lindroos. Det känns nog lite underligt.

Lindroos själv är också medeldistanslöpare och har motiverats till viss mån av Kuivistos framgångar i OS. Han berättar att hans pappa uppmuntrat honom till att själv delta om tre år.

Elliot Schmidt håller på att starta för att löpa häck
Bildtext Elliot Schmidts huvudgren är 110 meter häck. Han är imponerad över Sara Kuvistos förmåga att springa långa sträckor.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Kuivistos framgångar motiverar

Ida Finell springer både långsprint och medeldistans och tycker att Kuivisto fungerat som en stor inspiration för henne.

- Jag har tänkt att de som tävlar i OS nästan är som utomjordingar. Men när jag ser att det är någon från föreningen som deltar, så förstår jag att det är möjligt att själv också vara med, säger Finell.

Ida Finell har vaknat tidigt på morgonen för att kolla på alla Sara Kuivistos tävlingar.

- Det är en mäktig känsla att vara med i samma idrottsförening.

Linus Henriksson hoppar häck
Bildtext Linus Henriksson satsar på finska toppen i friidrott.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Thomas Isaksson känner sig däremot inte lika inspirerad av Kuvisto. Hans grenar är längdhopp, tresteg och 400 meter häck. De långa distanserna lockar inte Isaksson.

– Jag vet inte om man blir så inspirerad av de långa sträckorna, det ser så tungt ut att jag inte själv skulle orka springa så långt, säger han med ett skratt.

Isaksson är ändå av samma åsikt som de andra idrottarna att det är mäktigt att ha med en så pass duktig idrottare som Kuivisto i samma idrottsförening.

Med och tränar är också Linus Henriksson och Elliot Schmidt. De har också sett Sara Kuistio slå nya rekord på TV.

- Det är roligt att någon från vår förening klarat sig så bra och sprungit tre finska rekord på tre lopp, så man hoppas ju att man ska bli lika bra, säger Schmidt.

Unga siktar högt

Alla fem unga idrottare satsar högt och vill bli så bra som möjligt. Isaksson säger att han gärna skulle nå upp till EM-nivå. Linus Henriksson satsar på finska toppen. Victor Lindroos kommer med en klok kommentar:

- Jag blir så bra som jag råkar bli, huvudsaken är att jag har roligt och det har jag just nu. Vi får se!

På frågan om någon av idrottarna satsar på OS, kommer ett starkt "ja" som svar av alla fem.

Victor Lindroos, Ida Finell, Elliot Schmidt, Linus Henriksson och Thomas Isaksson ler mot kameran.
Bildtext Alla de här Akilles-juniorerna drömmer om OS.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Diskussion om artikeln