Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredning: New Yorks guvernör trakasserade flera kvinnor sexuellt – president Joe Biden uppmanar honom att avgå

Uppdaterad 04.08.2021 10:48.
Andrew Cuomo talar och håller upp ena handen i en gestikulering.
Bildtext 63-åriga Andrew Cuomo som suttit på guvernörsposten sedan 2011.

New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo har utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier, det framkommer i en 168 sidor lång rapport. Cuomo fortsätter att förneka anklagelserna medan allt fler röster höjs för hans avgång.

Andrew Cuomo ska bland annat ha gett oönskade kramar och kyssar till kvinnor samt ha tafsat på och fällt olämpliga kommentarer om dem. Till exempel vittnar en kvinna om hur Cuomo förra året lade sin hand under hennes blus.

Totalt elva kvinnor har vittnat om guvernörens olämpliga beteende och trakasserier. En del av dem är eller har varit statsanställda.

– Den här utredningen avslöjade att delstaten New Yorks guvernör har uppvisat ett oroande beteendemönster, säger delstatsåklagaren Letitia James som beställt den opartiska utredningen.

Letitia James står med händerna ihopslagna framför munnen
Bildtext Delstatsåklagare Letitia James tackade kvinnorna för att de vågat berätta om sina upplevelser.

Rapporten påvisar att guvernören har skapat ett toxiskt arbetsklimat som präglats av rädsla.

– Det fanns ett klimat där du inte kunde säga nej till guvernören och om du upprörde honom eller någon av de högre tjänstemännen så kunde du bli avskriven, avfärdad eller värre, säger Joon Kim, en av de två utredningsledarna.

"Jag tror på de här kvinnorna", kommenterade delstatsåklagaren James utredningen som pågick i fem månader.

Den andra utredningsledare Anne Clark konstaterar i rapporten att alla elva kvinnors vittnesmål är trovärdiga eftersom det går att bestyrka dem av varierande grad.

Video om fallet från i våras. Artikeln fortsätter efter videoklippet:

Sexanklagelser håller på att fälla New Yorks mäktiga 63-åriga guvernör – "Han tyckte att 22-åringar var okej"
Sexanklagelser håller på att fälla New Yorks mäktiga 63-åriga guvernör – "Han tyckte att 22-åringar var okej" - Spela upp på Arenan

Cuomo nekar till brott

63-åriga Cuomo har suttit på guvernörsposten sedan 2011 och har i nuläget inga planer på att lämna den. Han har tidigare uttryckt sig ångerfullt kring anklagelserna, men förnekar brott.

– Jag har aldrig rört någon på ett olämpligt sätt. Det är bara inte sådan jag är och jag har aldrig varit sådan, uppgav Cuomo på tisdagen.

Utredarna intervjuade 179 personer, däribland kvinnor som anklagat Cuomo för sexuella trakasserier och Cuomo själv. Intervjun med Cuomo hölls i juli och pågick i elva timmar.

Delstatsåklagaren Letitia James kommer inte att väcka åtal gentemot Cuomo eftersom det är frågan om en civil utredning. Däremot påvisade utredningen att Cuomo brutit mot åtminstone två bestämmelser som förbjuder sexuell diskriminering på arbetsplatsen, Title VII of the federal Civil Rights Act of 1964 och delstaten New Yorks lag om mänskliga rättigheter.

Flera kräver att guvernören avgår

Utredningen har väckt starka reaktioner och flera politiker kräver nu Cuomos avgång. Demokratiska senatorer, däribland Chuck Schumer och Kirsten Gillibrand, kallar Cuomos beteende oacceptabelt och har krävt att han avgår från sin post.

– Nu när utredningen är klar och anklagelserna bekräftats, borde det stå klart för alla att han inte längre kan fortsätta som guvernör, kommenterade New York senats majoritetsledare Andrea Stewart-Cousins.

Även representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, krävde på tisdagskvällen att guvernören avgår.

– Jag kommer alltid att lovorda kvinnor som väljer att träda fram och berätta om sina upplevelser. Jag uppmanar guvernören att avgå, och därigenom visa sin kärlek för New York och respekt för sitt ämbete, säger Pelosi i ett uttalande.

Under en presskonferens på tisdagen kommenterade USA:s president Joe Biden saken och sa att Cuomo bör avgå. Biden hade redan tidigare sagt att Cuomo bör avgå ifall anklagelserna visar sig vara sanna.

Också republikanska röster har höjts för Cuomos avgång.

Källor: AFP, Reuters, CNN, BBC

Artikeln uppdaterades den 4 augusti klockan 5.09 med att president Joe Biden anser att Cuomo bör avgå.