Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Serge Atakayi hamnade snett i SJK – lånades ut till TPS där han fått en smakstart

Uppdaterad 03.08.2021 21:24.
Serge Atakayi i SJK:s tröja.
Bildtext Serge Atakayi (arkivbild).

Under 2021 har Serge Atakayi försvunnit totalt från den finländska fotbollsscenen. 21-åringen hamnade i frysboxen i Seinäjoki och satsar nu på en nystart i Ettan med TPS. I kväll blev han Åbolagets hjälte på stopptid i Joensuu.

Sedan den tidiga ligadebuten med Jaro och under åren i skotska storklubben Rangers organisation har Serge Atakayi varit ett givet inslag i finländska juniorlandslag.

Den Kongobördige 21-åringen köptes tillbaka till Finland i fjol. SJK uppgavs betala så mycket som en sexsiffrig summa för att få yttern till klubben.

Hittills har han inte varit någon lyckad investering i Seinäjoki. Under årets säsong har han inte alls synts till i klubbens färger.

När SJK förra veckan meddelade att man lånar ut Atakayi till TPS avslöjade man att spelaren inte tränat med klubben sedan februari. Han ska ha varit fri att hitta en ny arbetsgivare ända sedan dess, samtidigt som spelaren inte velat lira med klubbens reservlag, som håller till i division 2.

Avgjorde med matchens sista spark

Atakayis kontrakt med SJK tar slut över denna säsong, men han ser ut att ha gjort sitt i Seinäjoki då lånekontraktet varar för resten av säsongen. Nystarten i TPS har börjat fint för 21-åringen.

Yttern fick några minuter redan i helgen mot MP. I dag fick han hoppa in i en dryg kvart borta mot Jippo – och avgjorde matchen i det sista anfallet.

Det var Atakayi som stod för matchens enda mål, efter att Kasper Hämäläinen stiligt dyknickat in Elmo Heinonens inlägg till målområdet. Där var Atakayi på alerten och matchen blåstes av direkt därefter.

TPS har värvat flera spelare på sistone och klättrar uppåt i tabellen. Nu är man på sjätte plats.

VPS är i sin tur uppe på andra plats efter en vinst i S:t Michel i dag. Hemmalaget MP:s kapten Antti-Ville Räisänen tog sitt andra gula kort redan vid en halvtimmes spel, och i andra halvlek var det gästerna som hade mer energi i benen. Joonas Vahtera, Aleksi Pahkasalo och Luqman Kassim nätade i 3–0-segern.

Resultat

Division 1:

MP–VPS 0–3 (0–0)

Jippo–TPS 0–1 (0–0)

Tabellen hittas här.

Nationella ligan:

JyPK–Ilves 0–4 (0–3)

PK-35 Vanda–HJK 1–2 (0–1)

PK-35 Helsingfors–Honka 0–0

Tabellen hittas här.