Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljläge? Matilda Castren delad fyra efter den första golfdagen, Sanna Nuutinen optimistisk efter sylvass avslutning: "Det var bastu i fem timmar"

Programmet är inte längre tillgängligt

Damernas OS-golf kan bli riktigt spännande ur finländsk synvinkel. Matilda Castren hade nämligen en bra första dag och även Sanna Nuutinen spelade upp sig efter en trevande inledning.

Castrens saldo är -3 och Nuutinens -1.

Det var besvärliga varma förhållanden, intygade finländarna.

– Det var bastu i fem timmar, sa Nuutinen till Yle.

– Jag har spelat i motsvarande förhållanden, men nu har tävlingarna långt borta lyst med sin frånvaro på grund av corona. Jag har mest tillbringat tid i Finland och glömt bort hur det kan kännas.

Temperaturen steg, resultaten förbättrades

Precis som Nuutinen såg Castren fram emot lunchen i svalkande inomhusutrymmen.

– Det syns säkert på svetten i ansiktet. I början, klockan åtta på morgonen, var det inte så illa. Men på den andra halvan var det riktigt hett. Jag fick ta hjälp av isbitar och tidvis var det svårt att fokusera, sa Castren till Yle.

Matilda Castren spelar OS-golf.
Bildtext Matilda Castren har ett slag upp till Nelly Korda och Aditi Ashok på andra plats.

Castren hade en plump i protokollet: en bogey på det sjätte hålet där hon puttade tre gånger. Avslutningen, med fyra birdies på de elva sista hålen, var ändå vass.

– I inledningen var jag ute i ruffen men klarade det med hedern i behåll.

– Några längre puttar gav självförtroende. Jag är nöjd med resultatet, sa Castren som intygade att det fortfarande finns fler växlar att ta till.

Tre hål, tre birdies

Om Castren spelade upp sig på slutet kan det samma verkligen sägas om Nuutinens rond. Efter 15 hål var Nuutinens saldo +2, men tre birdies på de avslutade hålen innebar att den första rundans saldo skrevs -1.

– Efter det femtonde hålet ledsnade jag och tänkte att när har jag senast gått en runda utan birdies? Det var en bra boost.

Sanna Nuutinen spelar golf i Tokyo.
Bildtext Mycket återstår av OS-golfen, säger Sanna Nuutinen.

En hungrig Nuutinen hade bråttom till lunchrestaurangen som förutom mat bjöd på 20 grader svalare temperatur.

– Jag höll mig borta från större bekymmer, men några puttar hade fått sitta. Hjulet behöver inte uppfinnas på nytt. Det känns som att spelet fungerar. Det här är en lång tävling med tre dagar kvar, konstaterade Nuutinen.

Resultat:

1. Madelene Sagström (SWE) -5
2. Nelly Korda (USA) -4
2. Aditi Ashok (IND) -4
4. Matilda Castren (FIN) -3
4. Ko Jin-young (KOR) -3
4. Carlota Ciganda (ESPN) -3

14. Sanna Nuutinen (FIN) -1