Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Först Warholm, nu McLaughlin – är den nya banan hemligheten bakom rekordkrossen i Tokyo? "Som en trampolin"

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt

Det går undan i Tokyo. Topplöparnas skor har det redan diskuterats om, är nästa snackis banan de springer på? Friidrottsförbundets träningschef tror att den kan spela in.

"Overkligt."

Alla visste att både Karsten Warholm och Rai Benjamin var i otrolig form. Men att de båda skulle komma hästlängder under den tidigare världsrekordstiden var det inte många, om någon, som väntade sig.

Norska sensationen Warholm avslöjade efter sitt nya världsrekord på 400 meter häck (45,94) att hans tränare minsann vågat tippa att han skulle komma under den magiska gränsen på 46 sekunder – men att det skulle hända i Tokyo var en skräll.

Programmet är inte längre tillgängligt
Karsten Warholm krossade världsrekordet på 400 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var inte bara herrarna som flög fram. I damernas final på samma sträcka kom Sydney McLaughlin strax före landsmaninnan Dalilah Muhammad i mål på 51,46 – en halv sekund snabbare än det tidigare världsrekordet.

Hur är det möjligt?

New York Times rapporterade på veckoslutet om banan som används i Tokyo – och framför allt hur löparna stortrivs på den. Tillverkaren, det italienska företaget Mondo, stoltserade i tidningen över hur snabba tider idrottarna kommer att sätta på den.

McLaughlin jämförde det i NYT med att ”springa på en trampolin”.

"Allt har haft en inverkan"

Det är inte bara världsrekorden som har levt farligt. Av finländarna har Sara Kuivisto skrivit om det finska rekordet på både 800 och 1 500 meter.

På det dubbla banvarvet blev Kuivisto den första finländska damen genom tiderna att komma under två minuter.

– Det spelar alldeles garanterat en roll, säger friidrottsförbundets träningschef Jarkko Finni till Yle.

– Men vindförhållandena var också optimala och dessutom använde löparna sig av den nya generationens spikskor. Allt det här har haft en inverkan på helheten, fortsätter han.

Programmet är inte längre tillgängligt

Problemet är, enligt Finni, att det inte är värst lätt att vetenskapligt bevisa att det nya underlaget har en stor inverkan.

– Men med tanke på hur otroligt mycket snabbare löparna varit här på banvarvet så har det alldeles garanterat en inverkan. De kommande åren och noggrannare mätningar kommer säkert att ge oss mer svar, säger han.

Dessutom ska man inte underskatta idrottarna heller.

– Någon måste springa på banan och springa i skorna, säger Finni.

 

Diskussion om artikeln