Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden-administrationen satte stopp för vräkningar som hotade att göra miljontals amerikaner hemlösa – åtgärden kan visa sig vara olaglig

Uppdaterad 04.08.2021 12:01.
Demonstrant i Los Angeles som protesterar.
Bildtext Många amerikander krävde att vräkningsstoppet skulle förlängas innan det löpte ut vid månadsskiftet.

Biden-administrationen har beordrat USA:s smittskyddsmyndighet CDC att införa ett nytt stopp för vräkningar, efter att det tidigare vräkningsstoppet löpte ut vid månadsskiftet.

Samtidigt erkänner president Joe Biden att åtgärden kan visa sig gå emot landets konstitution, ifall ärendet skulle prövas i domstol.

Det första vräkningsstoppet infördes i september i fjol av CDC, för att hindra att miljontals amerikaner blir hemlösa.

Man befarade att många människor inte skulle kunna betala sin hyra när de förlorade inkomster under coronapandemin.

Man befarade också att högre hemlöshet skulle öka trångboddhet och smittrisken.

President Joe Biden och hans administration har kritiserats hårt av sina mera progressiva partikamrater i kongressen under de senaste dagarna, eftersom presidenten inte försäkrade i god tid att stoppet förlängdes innan det löpte ut.

I början av juli visade uppgifter från USA:s folkbokföringsmyndighet att runt 3,6 miljoner människor hotades av vräkning inom två månader.

Biden bad kongressen förnya vräkningsstoppet förra veckan, bara några dagar innan det löpte ut. Kongressen avfärdade Bidens önskemål eftersom han gett ärendet en så kort behandlingstid, och kongressen var i färd med att inleda sin årliga sommarpaus.

Det nya vräkningsstoppet som Biden nu tillkännagett har inte behandlats i kongressen och presidenten har sagt att han inte är säker på att det skulle godkännas av högsta domstolen ifall det tas upp i rätten.

Men om åtgärden inte stöter på patrull, så kommer vräkningar att blockeras i 90 procent av landet fram tills början av oktober.

Källor: Washington Post, AP