Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ung kvinna på elsparkcykel dog efter krock med buss i Åbo

Uppdaterad 04.08.2021 17:08.
Liikenneonnettomuus Hämeenkadun ja Uudenmaankadun risteyksessä
Bildtext Flera enheter ryckte ut till olycksplatsen på onsdagsmorgonen.

Vid halv 9-tiden på onsdagsmorgonen skedde en krock mellan en buss och en elsparkcykel som ledde till att en kvinna i 20-årsåldern avled. Olyckan är veterligen den första olyckan i Finland som lett till dödsfall där en elsparkcykel är inblandad.

Polisen utreder fallet som äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande, och utreder dödsorsaken.

– Detta är en allvarlig och oerhört sorlig händelse, säger utredningsledare Mika Paaer från polisstationen i Sydvästra Finland.

Olyckan skedde i en av de livligaste korsningarna i Åbo centrum. Då kvinnan tog sig över Nylandsgatans övergångsställe, kom bussen upp längs med Nylandsgatan från Domkyrkan och korsade Tavastgatan mot Kuppis.

I detta skede finns det ingen information om att någon av parterna skulle ha kört för fort. Nu utreds vad trafikljusen visat vid tidpunkten för olyckan.

Utredningen kan ta flera månader

Vid allvarliga olyckor där någon av parterna avlidit, görs utredningen tillsammans med Institutet för Olycksinformation.

– Under utredningen går vi igenom videomaterial och hör vittnen från olycksplatsen samt annan teknisk utredning. Att tala med ögonvittnen tar sin tid, utredningen tar uppskattningsvis tre till fyra månader, berättar Paaer.

Polisen kommer inte att ge ytterligare information om händelsen.

Elsparkcyklar är ett fordon bland andra

Tomi Niemi från Trafikskyddet påminner om att elsparkcyklarna är ett nytt elfordon i trafiken. Innan man tar en elsparkcykel måste man tänka på att man rör sig med en relativt hög hastighet bland resterande trafiken, säger Niemi.

Ansvaret att trygga trafiken ligger på alla som rör sig bland andra fordon och det är viktigt att tillämpa sin hastighet enligt situationen.

Artikeln uppdaterades klockan 16:42 med kommentar från Trafikskyddet samt att olyckan veterligen är den första i Finland som lett till dödsfall.

Artikeln uppdateras.