Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Dags att tala om klass! Finns klasskillnader ännu i dagens värld?

Från 2021
Eva Frantz och Hannah Norrena.
Bild: Ilmari Fabritius

Adel, präster, borgare och bönder lärde vi oss om i grundskolan. Arbetarklass, medelklass, överklass. Men hur ser din sociala krets ut i dagens läge? Märker du av klasskillnader?

Kanske när kollegan bjuder in dig på sensommarfest och du kavat styr din Buster över fjärden och förtöjer den bland idel kritvita yachter.

Eller när din partner ska träffa dina föräldrar första gången och med illa dolt förakt blänger på de handknuta mattorna och Schjerfbecken på tamburväggen. "Det finns faktiskt folk som svälter".

Eller om du går på dyr restaurang med några kompisar och beställer en sallad och en läsk medan de andra kör femrätters och vinpaket. Du fryser till is när någon vid slutet av kvällen säger "ääh men vi delar väl jämnt på notan så slipper vi räkna och rådda".

Eller kanske dina vänner har slutat höra av sig sedan du blev arbetslös. "För han har ju ändå inte råd att komma så det blir bara genant".

Kan man byta klass?

Till exempel om du kommer från anspråkslösa förhållanden men lyckats i karriären och numera förtjänar bra? Eller om du gifter dig rikt/fattigt?

Och hur är det här med att vara finlandssvensk, finländsk eller utländsk? Har du blivit placerad i ett fack pga ditt modersmål eller etnicitet?

Är klassgränser något som helt hör till historien enligt dig?

Relationspodden Norrena & Frantz är nyfikna på vad du tycker!

Vilken klass tillhör du (om nu klasser finns)?

I hurdana situationer har du noterat klasskillnader? Hur tog de sig i uttryck?

Hur är det med ekonomiska skillnader överlag? Har du varit med om sociala situationer där det blivit uppenbart att personerna hade helt olika ekonomisk verksamhet. Kan sådana lägen bli pinsamma eller går det att umgås ändå?

Är det smidigast att begränsa sitt umgänge till peroner med ungefär samma klasstillhörighet som man själv? Eller kan en arbetslös singelmamma vara bästis med en årets företagarkvinna utan att det uppstår friktion?

Och inte minst: vad händer om du blir kär i någon som kommer från helt andra förhållanden än du själv? Kärleken må vara blind, men lider den också av dyskalkyli?

Du är alltid anonym när du skriver till oss. Ditt brev kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Formuläret för att delta har stängt.