Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet drar ifrån i Yles partimätning – ordförandekampen har inte påverkat stödet för Sannfinländarna

Från 2021
Grafiken över partimätningen visar att samlingspartiet är största parti följt av SDP.
Bildtext Samlingspartiet drar ifrån en aning i toppen, visar Yles partimätning.

Samlingspartiet fortsätter som etta i Yles färska partimätning. Utgångspunkten är intressant inför höstens politiska utmaningar, trots att mätningen inte bjuder på några dramatiska förändringar.

För Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo, som återvände från sin sjukledighet, är mätningen goda nyheter. Samlingspartiet har efter segern i kommunalvalet stärkt sin ställning som landets största parti.

Nu får Samlingspartiet ett stöd på 20,5 procent och drar med det ifrån tvåan Socialdemokraterna, som får ett stöd på 19 procent.

Petteri Orpo fotograferad i Åbo.
Bildtext Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo är tillbaka på jobb efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Enligt forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus har stödet för Samlingspartiet ökat bland personer med lägre utbildning, den arbetande befolkningen och pensionärerna.

De invandringspolitiska riktlinjerna som Samlingspartiet framförde under mätperioden kan ha en viss inverkan, säger Turja.

Ordförandekamp påverkar inte populariteten nämnvärt

Sannfinländarna är trea med ett stöd på 17,9 procent. Ett stort intresse kommer att riktas mot Sannfinländarna senare i augusti, då partiet väljer ny ordförande på sin partikongress.

Stödet för Sannfinländarna är inte uppe i toppsiffrorna från ifjol, men det har hållits på en förhållandevis stabil nivå de senaste månaderna.

– Trots att man tror att en ordförandekamp syns positivt i ett partis resultat så har så inte varit fallet den senaste tiden, säger Turja och hänvisar till ordförandebytena inom Centern.

Centern och De Gröna har ett behov att profilera sig

Centern faller till 12,3 procent och De Gröna går lite framåt till 10,9 procent. Utgångspunkten inför hösten är intressant, då de två har ett behov att profilera sig och höja sin popularitet.

Coronakrisen ställer till det och regeringens budgetförhandlingar väntas bli svåra. Röster inom De Gröna har krävt bättre klimat- och miljöbeslut av regeringen.

De Grönas partiordförande Maria Ohisalo blir föräldraledig i slutet av året. En vikarierande ordförande och inrikesminister utses under hösten.

Stödet för Vänsterförbundet är förhållandevis stabilt. Den här gången landar partiet på 8,6 procent.

Mätningen gjordes av Taloustutkimus under perioden 12.7–3.8.2021 och den mäter stödet i riksdagsvalet. Sammanlagt 2386 personer i åldern 18-79 år tillfrågades, varav 1728 uppgav sin åsikt. Undersökningen har en felmarginal på två procentenheter i vardera riktningen.