Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pop up-vaccineringar har börjat i Åbo – tillfällena lockar då vaccinationstakten känns för långsam

Uppdaterad 05.08.2021 07:02.
Ella Toiviainen väntar på coronavaccin på tavastgatan.
Bildtext Ella Toiviainen tycker att väntan på det första vaccinet blivit för lång. Därför har hon sökt sig till pop up- tillfället.

Flera unga i Åbo är fortsättningsvis ovaccinerade och för att få bukt på detta ordnas det pop up-vaccinationer på fyra olika platser i Åbo. Dessa är avsedda för åbobor i åldern 16-29 år och studerande med annan hemort som behöver första vaccindosen.

Då Yle Åboland kommer till pop-up vaccineringen på Tavastgatan är det redan lång kö fast vaccinationen inte har börjat än. Åbo stad säger att man ska reservera god tid för att ta vaccinet då det kan ta en stund innan man får sitt vaccin och då man måste stanna kvar en stund efter sin dos.

Under den sista tiden har fler och fler fall bekräftats hos unga i Åbo, och de stigande siffrorna är en orsak till att Juho Nurmi vill vaccinera sig så fort som möjligt.

– Det känns som att vaccinationstakten i Åbo är långsammare än i flera andra städer. Min tid på mässcentret är först om några veckor och jag kom hit för att få vaccinet snabbare, berättar Nurmi.

En blå lysande skylt berättar att du ska gå in här för coronavaccinering i Åbo mässcentrum.
Bildtext Pop up- vaccineringarna lockar dem som upplever att vaccinationstakten vid Mässcentret är för långsam.

Vill skydda sina nära och kära

De långvariga effekterna av att insjukna i Covid-19 är något som Hanna Korhonen oroar sig över. Hon berättar att flera av hennes bekanta har blivit smittade men är tacksam över att unga sällan får de allvarligaste symptomen.

– Jag vill ta vaccinet för att skydda mina nära och kära och mig själv. Att jag tar vaccinet bidrar till att samhället rör sig mot ett mer normalt håll. Kanske jag till och med kan åka på en resa efter vaccindoserna, berättar Korhonen.

Ella Toiviainen fick sitt barn då restriktionerna var som strängast, nu är hon inte lika orolig som då men är hoppfull då fler och fler blir vaccinerade.

– Vi bor i Hirvensalo så nu då man kan komma in till centrum för att ta vaccinet hakade jag på möjligheten, det är smidigare. Att få en tid till mässcentret är svårt så detta är på alla sätt ett bra alternativ, säger Toiviainen.

Pop-up vaccinationstillfällena i Åbo

  • onsdag 4.8 och torsdag 5.8 kl. 10–15: studerandehälsovården Tavastgatan 10, 4. vån. 20500 Åbo  

  • fredag 6.8 kl. 10–13: studerandehälsovården Tavastgatan 10, 4. vån. 20500 Åbo  

  • lördag 14.8 och söndag 15.8 kl. 10–15: studerandehälsovården Tavastgatan 10, 4. vån. 20500 Åbo   

  • onsdag 11.8 och torsdag 12.8. kl. 9–15: Aningais, Johannehöjdens och Peltolas skolhus 

  • fredag 13.8 kl. 9–13: Aningais, Johannehöjdens och Peltola skolhus 

Viktigt att avboka om man inte använder sin tid

Ifall man redan har en tid till Mässcentrum eller Kontti, är det viktigt att avboka den om man tar vaccinet på ett pop up-tillfälle istället. Det kan göras via eHälsoservicen eller per telefon till vaccinationsrådgivningen.

Den andra dosen ges sannolikt under veckoslutet 30–31 oktober 2021. Mera information angående det ges i ett senare skede. Vaccinet som används i pop up-tillfällena är BioNTech-Pfizers vaccin Comirnaty. 

Under gårdagen deltog 214 personer i pop up- vaccineringarna, rapporterar Yle Turku.