Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fjärde finländska rekordet på fyra lopp för fantastiska Kuivisto: “Nu är tiderna såna att man vågar säga vad de är”

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Sara Kuivisto satte sitt fjärde finska rekord i Tokyo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var den varmaste OS-dagen hittills i Tokyo, men temperaturen var inget jämfört med glödheta Sara Kuivisto. Borgålöparen blev den första kvinnan som fyra gånger under samma OS slog nya nationsrekord. Kuivisto avslutade med att sänka sitt finländska rekord på 1500 meter med nästan två sekunder och var snubblande nära att nå final.

Sedan tidigare: Finländska rekord i försöken på 800 meter, semifinalen på 800 meter och i försöken på 1500 meter. Sara Kuivistos framfart i OS saknar finländskt motstycke och våra kolleger på Yle Urheilu tog inför semifinalen på 1500 meter hjälp av en statistikguru för att utreda hur unik prestationen är internationellt.

Svaret? Ingen kvinnlig friidrottare har förbättrat nationsrekordet fyra gånger under samma OS eller VM, och bara västindiska sprintern Churandy Martina har gjort det på herrsidan.

Nu har Kuivisto sensationellt nog lyckats med den bedriften. För visst blev det finländskt rekord också i semifinalen på 1500 meter. Klockan stannade på 4.02,35, nästan två sekunder bättre än Kuivistos tid från i måndags.

Att det skulle bli ännu ett finländskt rekord var nästan en del av utgångspunkten. Frågan inför semin var närmast om Kuivistos framfart skulle räcka ändå till final. 

"Kvinnan är slutkörd"

Det gjorde den, nästan. Kuivisto slutade sjua i ett lopp där hon behövt vara bland de fem bästa, och Borgå Akilles medeldistansare missade OS-finalen med sju tiondelar.

– Nu måste jag erkänna att jag är trött, är det första Kuivisto säger till Yle i intervjuzonen efter semifinalen.

– Loppet blev en kamp. Jag började bra, men sen kändes det att kvinnan är slutkörd, säger Kuivisto.

Sara Kuivisto står på knä i målområdet.
Bildtext Sara Kuivisto såg besviken ut genast efter att hon korsat mållinjen.
Bild: All Over Press

Strax inför semifinalen hade tränaren Janne Ukonmaanaho kaxigt slagit fast att han är övertygad om att Kuivisto kommer att löpa in bland de fem bästa. Ända in på upploppet kändes det som om tränaren skulle få rätt, men slutspurten räckte inte riktigt till.

– Jag har höga målsättningar. Målet var att löpa till final. På piggare ben hade det gått. Men mer kunde jag inte ge, jag gav allt med varje cell, säger Kuivisto.

Hoppas på Diamond League

Loppet blev inte lika rofyllt för Kuivisto som de tidigare starterna i OS. Hon fick leta efter sin plats i fältet. De två första varven låg hon bland de tre främsta i heatet men när klockan klämtade för det sista varvet var hon utanför avancemangsplatserna och lyckades inte åtgärda saken på slutvarvet.

Efter målgång satte sig Kuivisto ner i målområdet och såg besviken ut. Några minuter efteråt hade besvikelsen förbytts i stolthet över ännu ett rekord under en makalös vecka.

– Allt har gått så bra som det kan, säger Kuivisto som räknar med att hennes framfart i Tokyo ska ge inbjudningar till Diamond League-galor och högklassiga tävlingar.

– Nu är mina tider såna att jag vågar säga vad de är. Såna här tävlingar behöver jag i fortsättningen.

Diskussion om artikeln