Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga nya begränsningar i Österbotten just nu – beslut från Regionförvaltningsverket först nästa vecka

Från 2021
Uppdaterad 04.08.2021 16:30.
ihmisiä terassila Vaasassa
Bildtext Tidigast nästa vecka kommer besked från Regionförvaltningsverket (RFV) om eventuella nya begränsningar i Vasa sjukvårdsdistrikt. Bilden tagen i Vasa centrum på onsdagen.
Bild: Anna Wikman / Yle

Regionförvaltningsverket inför inga omedelbara nya restriktioner på grund av det försämrade coronaläget i Österbotten. Först nästa vecka meddelar man om eventuella nya begränsningar. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta är besviken.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att man tillsammans med sjukvårdsdistrikten nu kommer att göra en bedömning av situationen. Först efter detta fattar man beslut om behovet av eventuella nya begränsningar.

Eventuella beslut är att vänta i början av nästa vecka, skriver myndigheten.

Vasa sjukvårdsdistrikt övergick igår tisdag till coronaepidemins accelerationsfas efter en försämring i smittoläget.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta är besviken över beskedet från Regionförvaltningsverket. Han hade velat se snabbare åtgärder.

- Nu följer vi samma väg som andra sjukvårdsdistrikt har tagit före oss, och det var ingen lyckad väg, säger Kaukoranta.

Kaukoranta avser regioner i landet där smittspridningen ökat rejält efter större evenemang, såsom Tammerfest i Tammerfors och Down by the Laituri i Åbo. Inkommande veckoslut ordnas Vasa Festival och Kaukoranta har redan tidigare sagt att han avråder folk från att besöka festivalen. Han är övertygad om att coronasmitta kommer att spridas där.

- Jag önskar en skarpare linje, men förstår att här även finns starka ekonomiska intressen som påverkar.

Mätare som glöms bort: Smittspårningen

Heikki Kaukoranta påpekar att en eskalerande smittspridning direkt belastar vården på ett sätt som få tänker på. Inom primärvården arbetar man nu tredubbelt: Dels med att ge invånarna den vård de behöver, dels med att vaccinera mot coronaviruset och dels med att sköta smittspårningen.

- Vår grupp av smittspårare gör en fantastiskt jobb, men de börjar vara trötta. Och i Helsingfors mäktar man inte längre med all smittspårning, säger Kaukoranta.

En flintskallig man med glasögon och rutig skjorta står i solen med en mikrofon framför sig.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa stad, säger att han hoppas att fler ska vilja jobba i samma riktning som de vårdanställda och begränsa smittspridningen.
Bild: Yle/Anna Wikman

Kaukoranta uppger också att han är orolig för att fler smittor nu snabbt leder till karantäner och distansundervisning för elever i grundskolan, som inleder höstterminen nästa vecka.

Han hoppas att Regionförvaltningsverket inför begränsningar så snabbt som möjligt.

RFV: Lugnare situation i granndistrikten

Vad gäller läget i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt konstaterar Regionförvaltningsverket att det tillsvidare inte finns behov av begränsningsbeslut.

Och i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är man för tillfället stadigt på epidemins basnivå och regionförvaltningsverket planerar därför inga begränsningar där.

Regionförvaltningsverket påpekar att man kan meddela om begränsningar bara om de är nödvändiga för att hindra spridningen av epidemin. Regionförvaltningsverket följer kontinuerligt med det epidemiologiska läget och upphäver besluten när kriterierna för dem inte längre uppfylls, skriver man i pressmeddelandet.

Artikeln uppdaterad klockan 16:30 med kommentarer av läkare Heikki Kaukoranta från Vasa stad.

Diskussion om artikeln