Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Då sitter folk där med sin nya stuga som har kostat mycket pengar" – fritidsbostadsmarknaden stabiliseras efter ett rekordår, men stuglånen kan bli problematiska

Från 2021
Två män tittar ut över vattnet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Efter ett rekordår börjar fritidsbostadsmarknaden nu stabiliseras. I fjol ökade försäljningen med hela 40 procent, men under våren har siffrorna återgått till normalnivå. De många nya fritidsbostadslånen kan ändå bli problematiska efter pandemin, säger professorn Edvard Johansson.

– Fritidsbostadsmarknaden har jämnat ut sig under året. Förra året var det en så otrolig efterfrågan mitt på sommaren och försäljningen nådde de högsta siffrorna på många år. I juni i fjol såldes det till exempel dryga 850 fritidsbostäder. Jämförelsevis har den bästa månaden i år bestått av ungefär 700 sålda objekt, säger Finlands Fastighetsmäklarförbunds vd Jussi Mannerberg.

Under coronapandemin ökade efterfrågan på bostadsmarknaden rejält. Enligt Mannerberg var köplusten av radhus och småhus stor, men den största ökningen har setts på fritidsbostadsmarknaden. Där ökade försäljningen med 40 procent jämfört med tidigare år. Under första halvan av 2021 höll trenden i sig ett tag, men sedan mars har läget sett normalt ut igen, säger han.

– I januari såldes det en hel del. Många gick på sommarstugevisningar i djup snö, som ju är väldigt ovanligt. Under det första halvåret har försäljningen ökat 11,6 procent jämfört med förra året. Förra året hade vi lägre siffror i mars och april på grund av restriktionerna med att röra sig från Nyland. Sen riktigt exploderade det på sensommaren och fortsatte hela vintern. Det här året har försäljningen varit ganska normal i mars-april.

Modernt och bekvämt går åt

Anders Lundström som är fastighetsmäklare i Ingå och Sjundeå har också märkt av det ökade intresset av fritidsbostäder.

– Speciellt i fjol var efterfrågan hög, den här sommaren har varit lugnare än i fjol, säger han.

Enligt honom är det främst nya och moderna sommarstugor som är de mest eftertraktade på marknaden just nu. Många köpare söker havsobjekt med bilväg och alla de bekvämligheter som kan hittas i en vanlig bostad, säger han. Men också äldre stugor från 60- och 70-talet, som det finns många av på marknaden, har gått åt. Innan pandemin kunde försäljningstiden på de typiska sommarstugorna vara flera år. De senaste 18 månaderna har många av dem kunnat säljas för det pris man begärt eller till och med till överpris.

Bostadsmarknaden har naturligtvis påverkats mycket av coronaläget, något som Lundström tror kan ha påverkat tillbakagången under våren.

– Tidigare i sommar när det fanns tecken på att pandemin kanske skulle avta så var det ett ovisst läge. Kommer det här att bestå eller kommer folk att börja resa igen? Men nu har ju pandemin fått fotfäste på nytt så att säga så det är lite ovisst läge och det har satt sina spår, tror jag.

Rekordmånga lån lyfts

Enligt Finlands Bank lyfte finländska hushåll 600 miljoner euro i nya fritidsbostadslån under första halvåret av 2021. Det är drygt 30 procent mer än under samma period i fjol. Största delen av lånen togs i början av året. I juni var utbetalningarna tillbaka på en nivå som liknar tiden innan coronapandemin. Enligt Edvard Johansson, professor i nationalekonomi, är det inte konstigt att många tagit ut stora lån.

– Vi har väldigt låga räntor och det har vi haft länge. Just nu ser det ut som det här låga ränteläget kommer att fortsätta en god tid framöver och det är ju en viktig faktor som späder på bostadsmarknaden då det är väldigt billigt att låna pengar helt enkelt, säger han.

Om vi har en bostadsbubbla i Finland just nu är nästintill omöjligt att säga, enligt Johansson som ändå inte är så pessisimstisk inför framtiden. Men visst finns det orosmoln vid en coronafri horisont, säger han. Finlands Bank har till exempel uttryckt en viss oro över att åtminstone delar av befolkningen nu är överskuldsatta.

– Man ju kan också tänka sig att somliga har köpt en fritidsbostad nu och att man har tidigare haft en annan livsstil och spenderat sina pengar på resor eller annat men nu har man köpt en sommarstuga. Coronan är ju ett övergående fenomen så det kan hända att det snart går att gå tillbaka till sin gamla livsstil och då sitter folk där med sin nya stuga som har kostat mycket pengar.