Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturbranschen kräver regeringen på snabba beslut inför den osäkra säsongsstarten: "Du får flyga, sitta på tåg och gå på krog men inte sätta dig civiliserat och försiktigt i en teatersalong"

Från 2021
Allvarsam Gita Kadambi till vänster och leende Joachim Thibblin till höger. Bilderna är ihopediterade.
Bildtext Nationaloperans generaldirektör Gita Kadambi och Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin vill bli kvitt två meters regeln mellan åskådare.
Bild: Yle

På torsdag träffas regeringen för att diskutera coronaläget och sin så kallade hybridstrategi. Inom den redan hårt drabbade kulturbranschen väntar man spänt på hur höstens säsongsstart ska kunna komma igång. 

Krisen inom kulturbranschen har pågått i nästan ett och ett halvt år nu och många inom scenkonsten hade hoppats på en normal säsongsstart i höst.

Smittoläget har förvärrats på många håll i landet samtidigt som allt fler ändå är vaccinerade. Inom scenkonsten har man frustrerat sett på hur folk flockas på festivaler och nattklubbar samtidigt som restriktionerna för teatrarna fortfarande inte lättat – tvärtom kan de skärpas igen. 

– Jag är mycket frustrerad och jag kräver resultat, svar och en förändring. Det är helt ohållbart att fortsätta så här, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

Han är också vice ordförande för styrelsen för Finlands teatrar, som nu aktivt lobbar för lättade restriktioner för teatrarna.

Man vill att den nuvarande publikbegränsningen som kräver två meters avstånd mellan åskådare slopas. Det här på grund av den ekonomiska förlust den leder till för teatrarna och inom branschen överlag, där många går arbetslösa.

– Vi måste bli av med tvåmetersregeln. Det möjliggör en flexibilitet att sköta det här. Vi har digra säkerhetsanvisningar, som vi har jobbat fram inom branschen, och som vi också gett som förslag till ministeriet redan i fjol, säger Thibblin och fortsätter: 

– Förra hösten jobbade vi med enmetersregeln och inga större smittspridningar från teatrarna uppdagades. Då var situationen egentligen mer utmanande då folk inte ännu var vaccinerade.

Joachim Thibblin , johtaja Svenska teatern
Bildtext Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin vill få snabba beslut och uppdaterade riktlinjer för hur kulturen får öppna upp.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Thibblin säger att det accelererande smittoläget måste tas på allvar men vill att riktlinjerna för kulturen uppdateras och att kulturen behandlas lika som andra branscher.

– Det är fullständigt ohållbart och orättvist att du får flyga, sitta på tåg och gå på krog, men att du inte får sätta dig civiliserat och försiktigt i en teatersalong och se en föreställning. 

“Ännu en stängd säsong är omöjlig”

Nationaloperans generaldirektör Gita Kadambi väntar med både förhoppning och oro på säsongsstarten om några veckor. Också hon önskar att regeringen tar snabba och långsiktiga beslut kring hur kulturbranschen kan öppna. 

–  Jag vet att vi nu befinner oss i fasen för samhällsspridning och att lagen då kräver ett avstånd på två meter i publiken, men den situationen får inte fortgå för länge.

Liksom många andra inom kultur- och evenemangsbranschen flaggar både Thibblin och Kadambi för ett coronapass utöver att tvåmetersregeln slopas.

–  Då allt fler blir vaccinerade måste samhället också kunna öppna upp för kulturevenemang, säger Kadambi. 

Ett par månader kan operan klara av att följa tvåmetersregeln och en mindre publik, men ännu en stängd säsong går inte för sig, säger Kadambi.

–  Det är ju helt omöjligt för oss eftersom vi inte har haft några föreställningar inför publik på nästan nio månader.

Kulturbranschens demonstration mellan Riksdagshuset och Ode.
Bildtext Kulturbranschen demonstrerade mot den orättvisa behandlingen under coronapandemin framför riksdagshuset i början av juni.
Bild: Petteri Bülow / Yle

“Dags att infria löften”

När kulturbranschen demonstrerade utanför riksdagshuset i början av juni stod representanter från alla riksdagspartier på trappan och bedyrade att en förändring måste ske och man bad om ursäkt för hur illa kulturbranschen har behandlats under pandemin. 

– Jag hoppas att regeringen nu infriar de löften som de mer eller mindre gav då, om att ta den här saken på allvar, säger Thibblin.

Jag ser att det ännu finns en möjlighet, men det momentet är nu. Det behövs helt enkelt särlösningar. De är nog helt möjliga bara det finns en vilja. 

― Joachim Thibblin, teaterchef

Både på Svenska Teatern och på Nationaloperan jobbade man under våren i full beredskap med smink och kostymer, redo att äntra scenen – för att vecka efter vecka få nya besked om att restriktionerna fortsätter. Nu behövs långsiktighet. 

–  Vi lever för tillfället från hand till mun, och vi vet någon vecka i taget hur vi ska gå vidare.  De här nuvarande restriktionerna baserar sig på de bedömningar som har gjorts tidigare och delvis från den tid när pandemin bröt ut. Då var ju läget något helt annat. 

Thibblin hade hoppats på en normal säsongsstart, och har inte gett upp hoppet. 

– Jag ser att det ännu finns en möjlighet, men det momentet är nu. Det behövs helt enkelt särlösningar. De är nog helt möjliga bara det finns en vilja. 

Med särlösningar menar han till exempel att beslutsfattarna ser skillnad mellan evenemang som festivaler och teatrar, och inte jämför dem sinsemellan. 

– Nu finns det bara en modell som inte fungerar för någon, för att den begränsar vår verksamhet så totalt. 

Röda stolar i en teater- eller biosalong.
Bildtext Scenkonsten har drabbats hårt av restriktionerna under coronapandemin.

“Svårtolkade regler” 

Det är regionförvaltningsverken som i enlighet med lagen och vilken fas respektive område befinner sig i beslutar hur teatrarna får öppna upp. Men reglerna är allt annat än tydliga och teatrarna försöker kontinuerligt diskutera och tolka regionförvaltningsverkens regler tillsammans.

Liksom många andra inom kulturbranschen är Thibblin kritisk till regionförvaltningsverkens beslut och påpekar också att de fattat sinsemellan olika beslut. Han ifrågasätter lagligheten i detta och hoppas att regeringen tittar närmare på det. 

– Både regionförvaltningsverken i Östra Finland och Västra och Inre Finland har tidigare fattat beslut om att inte begränsa verksamheten till två meters regeln, medan andra gjort det.

– Det här är de enskilda regionförvaltningsverkens beslut som de säger är fullständigt lagliga. Då ställer man ju frågan om de andra har fattat olagliga beslut. 

Hur lätt är det då att hålla två meters säkerhetsavstånd? Den här videon visar hur svårt det kan vara.

Hur lätt är det att hålla två meters avstånd? - Spela upp på Arenan