Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Statsminister Sanna Marin om coronaläget: 12-15 -åringarnas vaccinationer ska börja – "Målet är att samhället inte ska behöva stängas på hösten"

Uppdaterad 04.08.2021 22:40.
Pääministeri Marin kävelee valkoisessa mekossa käytävällä. Takana kaksi ihmistä kävelee ministerin perässä.
Bildtext Sanna Marin gav på onsdagskvällen sin första intervju efter semestern.

Enligt statsminister Sanna Marin planerar regeringen att börja coronavaccinationerna för 12-15 -åringar. Ärendet behandlas enligt Marin i statsrådet på torsdag.

I en intervju i Yle Uutiset nyhetssändning på onsdag kväll berättar statsministern också att Finland fått en extra sats coronavaccin.

– Vi har fått ungefär 200 000 doser vaccin som vi kan använda för att påbörja vaccinationerna för de yngre åldersgrupperna. Såhär påverkas inte de övriga invånarnas vaccintidtabell, säger Sanna Marin i intervjun.

Coronapasset kan bli verklighet

Marin kommenterar även om och när coronapasset eventuellt kan bli verklighet här i Finland.

Enligt statsministern kan passet börja användas tidigast i september-oktober. Coronapasset kunde gälla fritidsaktiviteter, men inte offentliga tjänster.

Även coronapasset behandlas i statsrådet i morgon. Enligt Sanna Marin är det ganska entydigt att ett coronapass även skulle betyda gratis coronatestningar så att jämlikhetsaspekten inte lider.

– Om man av någon orsak inte fått två vaccindoser eller tillfrisknat från coronaviruset måste man kunna gå på test för att få utnyttja tjänsterna.

Så här kunde ett inhemskt coronapass fungera om det blir verklighet.

Press på regeringen

I dag konstaterades 872 nya coronafall i Finland. Det var den högsta dagliga siffran under hela pandemitiden.

De snabbt ökande smittorna har satt press på regeringen att snabbt komma fram till nya åtgärder.

Statsministern intervjuades vidare om läget också i kvällens A-studio. Hon beskriver situationen just nu tudelad.

– Våra vaccineringar går bra framåt och vi har fått mera vaccindoser till landet. Samtidigt stiger ju smittorna och deltavarianten sprider sig snabbt.

Marin ställer sig ändå positivt till att de fortgående vaccineringarna kommer att hålla läger mer stabilt nu än tidigare.

– Målet är att vi inte ska behöva stänga ner samhället på samma sätt nu under hösten som vi gjorde på våren.